15. júna 2012 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Ministerstvo zvýšilo odhad rastu ekonomiky

BRATISLAVA 15. júna (SITA) –

Podľa predpokladov IFP vznikne v tomto roku vyše 5 600 pracovných miest, čo predstavuje rast zamestnanosti o 0,3 percenta. Počet pracujúcich na Slovensku by mal na úroveň spred krízy stúpnuť do roku 2015.

Priemerná hodnota nominálnej mzdy v tomto roku dosiahne hodnotu 811 eur, čo by malo byť o 25,1 eur viac než v roku 2011. Od roku 2013 by sa mala nominálna mzda zvyšovať rýchlejším tempom. Napriek plánovanej konsolidácii to bude znamenať akceleráciu reálnej mzdy v nasledujúcich rokoch v priemere o 2,2 % ročne.

V roku 2012 očakávame rast cien o 3,5 %, čo je však menej ako v roku 2011, kedy inflácia stúpla o takmer 4 %.

Nemenej dôležitý je fakt, že Slovensku sa začiatkom týždňa podarilo predať 4,5-ročné dlhopisy pri 2,6 % úrokovej sadzbe. Takéto dlhopisy totiž sa ešte na začiatku januára predávali s výnosom takmer 4,7 %. Ministerstvo financií to považuje za vyjadrenie dôvery zahraničných investorov aj v súvislosti s konsolidačnými plánmi vlády, ktorá je tak považovaná za kredibilnú.

V roku 2013 očakávame aj vyššiu spotrebu domácností o 1,4 % a pokles nezamestnanosti na 13,7 %, čo potvrdzuje, že nevyhnutný cieľ znižovania deficitu verejných financií by sa nemal zásadnejšie dotknúť nižšej a strednej vrstvy obyvateľstva.

Zatiaľ čo konsolidácia verejných financií v roku 2011 znížila hospodársky rast o takmer 1 p.b., v budúcom roku odhaduje IFP takýto vplyv na HDP len na úrovni 0,4 p.b.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií Slovenskej republiky

dn

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Kam po vysokej škole? Program Teach Next ponúka absolventom unikátnu možnosť ako naštartovať kariéru