2. augusta 2015 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Ministerstvo financií SR podpísalo s USA dohodu FATCA

BRATISLAVA 31. júla –

Dňa 31. 7. 2015 sa na Ministerstve financií SR uskutočnil podpis Dohody medzi Slovenskou republikou a Spojenými štátmi americkými na zlepšenie dodržiavania medzinárodných predpisov v oblasti daní a na implementáciu zákona FATCA (ďalej len „dohoda FATCA“).

Za Slovenskú republiku bol splnomocnený na podpis štátny tajomník Ministerstva financií SR Ivan Lesay a za Spojené štáty americké Rudolf Perina, Chargé d’Affaires z Veľvyslanectva USA v Bratislave.

Na základe dohody FATCA bude medzi zmluvnými štátmi prebiehať automatická výmena informácií na daňové účely o príjmoch na finančných účtoch rezidentov zmluvných štátov.

Dohoda FATCA je v Slovenskej republike adresovaná najmä odbornej informovanej verejnosti, ktorou sú finančné inštitúcie. Účelom predmetnej dohody je zabránenie daňovým únikom a podvodom a zlepšenie výberu daní.

Po podpise bude dohoda FATCA predložená na vyslovenie súhlasu Národnej rady SR a ratifikáciu.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií SR