2. júla 2015 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Komentár k štátnemu rozpočtu za jún 2015

BRATISLAVA 1. júla –

V júni 2015 došlo k zníženiu schodku štátneho rozpočtu o viac ako 626,6 mil. eur

Príjmy štátneho rozpočtu boli ku koncu júna 2015 medziročne vyššie o 1,04 mld. eur, čo predstavuje nárast až o 19,5 % . Výdavky štátneho rozpočtu boli vyššie o takmer 419 mil. eur čo je 5,7 %. Štátny rozpočet tak dosiahol ku koncu júna schodok vo výške 1,3 mld. eur. Uvedené hospodárenie štátneho rozpočtu znamenalo medziročné zníženie schodku o 626,6 mil. eur, resp. 31,8 %.

Medziročný nárast daňových príjmov predstavoval 651,3 mil. eur čo je v percentuálnom vyjadrení 15,2 %. Pozitívny vývoj bol zaznamenaný u dane z príjmov právnických osôb vo výške 381,6 mil. eur, u dane z pridanej hodnoty vo výške 253,8 mil. eur, a u spotrebných daní vo výške 39,4 mil. eur. Medziročný pokles bol zaznamenaný u dane vyberanej zrážkou 11,7 mil. eur a u dane z medzinárodného obchodu a transakcií o 1,4 mil. eur.

Pozitívny vývoj bol zaznamenaný v rámci príjmov z rozpočtu EÚ, kde došlo k medziročnému nárastu o 518,3 mil. eur. Rovnako medziročný nárast bol aj u príjmov štátneho rozpočtu z dividend a to o 160,8 mil. eur.

Pozitívne sa vyvíjali aj výdavky na obsluhu štátneho dlhu, ktoré medziročne klesli o 162,0 mil. eur. V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním prostriedkov z rozpočtu EÚ (EÚ fondy) došlo k medziročnému nárastu o 485,7 mil. eur (84,5 %), s čím súvisí aj nárast zdrojov spolufinancovania vo výške 85,2 mil. eur.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií SR

jb

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Seriálový fenomén Iveta vyšiel aj ako kniha. A vydarila sa!

Z kategórie Štátna správa