4. júna 2015 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Inovácie a digitálne technológie sú budúcnosťou Slovenska

BRATISLAVA 4. júna –

Komisár Európskej komisie pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Günther H. Oettinger, dnes navštívil Bratislavu. Počas oficiálneho programu sa zúčastnil na konferenciách zameraných na problematiku inovatívnych spoločností (tzv. startupov) a jednotného digitálneho trhu. O týchto otázkach hovoril aj s predsedom NR SR Petrom Pellegrinim, ministrom školstva Jurajom Draxlerom a mnohými ďalšími.

Inovácie a digitálne technológie sa stávajú súčasťou každodenného života. Napreduje aj používanie internetu a elektronických služieb. Slovensko úspešne rieši témy, ktoré v hodnotiacej správe Európskej komisie zarezonovali v súvislosti so zavádzaním eGovernmentu, a to predovšetkým pomocou ukončovania projektov cez Operačný program Informatizácia spoločnosti. Bolo vydaných viac ako osemstotisíc elektronických občianskych preukazov, vďaka ktorým majú občania prístup k svojej osobnej elektronickej schránke a elektronickým službám. Už dnes môžu využívať takmer štyristo elektronických služieb. Občania a podnikatelia si môžu elektronicky zmeniť trvalý pobyt alebo si prihlásiť a prepísať auto. V krátkej dobe bude dostupná aj možnosť získavania rôznych sociálnych dávok prostredníctvom internetu, elektronický register adries, či rozšírené služby centrálnej ohlasovne. Koncom roka 2015 plánuje ministerstvo spustenie unikátneho projektu súvisiaceho so 138 cloudovými službami pre samosprávy v jednom informačnom systéme dostupnými prostredníctvom internetu.

Pre Slovensko ako krajinu, ktorá chce napredovať v tejto oblasti a má na to množstvo odborníkov je nevyhnutné zameriavať sa aj na tvorbu a zavádzanie inovatívnych riešení do praxe. Tie môžu nájsť uplatnenie nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

„Slovensko je jednou z najaktívnejších krajín Európskej únie a ide príkladom ostatným členským krajinám v tom ako prekračovať problémy v online priestore. Veľkosť Slovenska ho priam predurčuje k spolupráci s ostatnými a rozšíreniu digitálnych produktov a služieb do ostatnej Európy. Európska komisia chce využiť túto energickosť a líderstvo v téme odbúravania prekážok jednotného európskeho digitálneho trhu a spolupracovať so Slovenskom na opatreniach, ktoré sú prioritami Prezidenta Európskej komisie Junckera“, uviedol Günther H. Oettinger a dodal, že Slovensko robí obrovský pokrok aj v oblasti podpory startupov.

V tomto ohľade rozvíja vláda aktivity v oblasti podpory inovatívnych spoločností, podnikateľskej kultúry a tiež intenzívnejšieho prepájania digitálnych ekonomík členských štátov Európskej únie. V súčasnosti medzi nimi existuje množstvo prekážok, ktoré bránia napríklad rozvoju obchodných aktivít prebiehajúcich online.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií

qq

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Pri zmene návykov môže pomôcť aj krajšie počasie. Jar je na výzvy ideálna