7. júla 2017 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Daňovou reformou inšpirujeme Čiernu Horu

Bratislava/Podgorica 7. júla 2017 –

Minister financií SR Peter Kažimír dnes ukončil návštevu Čiernej Hory, kde bol na pracovnej ceste na pozvanie ministra financií Darka Radunoviča. Hlavnou témou rokovaní bola reforma daňovej politiky a účtovníctva štátu, ktorú chce Čierna Hora realizovať.

Ministri financií a experti oboch ministerstiev rokovali o konkrétnych možnostiach spolupráce. Slovensko ponúklo Čiernej Hore svoju expertízu z reforiem riadenia verejných financií. Situácia v Čiernej Hore je aj vzhľadom na veľkosť krajiny podobná, ako bola situácia na Slovensku, preto je prirodzené, že sa kolegovia z tejto krajiny zaujímajú o skúsenosti Slovenska.

Slovenské ministerstvo financií spolupracuje s rezortom financií Čiernej Hory už vyše sedem rokov. V súčasnosti sú experti z MF SR zapojení do zlepšovania systému účtovníctva a výkazníctva verejného sektora a podpore prechodu na systém akruálneho účtovníctva. V minulosti sa MF SR podieľalo na budovaní kapacít MF ČH na makroekonomické a fiškálne prognózovanie, ekonomické analýzy, či na tvorbe metodiky ESA.

Cieľom MF SR je vytvárať dlhodobé väzby s partnermi a rozvíjať cielenú spoluprácu s konkrétnymi výsledkami. Preto využíva prednostne model spolupráce „šitej na mieru“ a sústreďuje sa prednostne na spoluprácu s vysokou pridanou hodnotou.

Tlačový odbor

Ministerstvo financií SR

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Slovensko má šancu naštartovať daňovou reformou zelenú ekonomiku. Aktuálnym návrhom ale táto vízia chýba, hovorí Silvia Hallová z poradenskej spoločnosti Grant Thornton

Z kategórie Štátna správa