20. decembra 2012 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Čerpanie prostriedkov z programu OPIS

BRATISLAVA 20. decembra (SITA) –
V apríli 2012 bol Operačný program Informatizácia spoločnosti v katastrofálnom stave. Predchádzajúca vláda za takmer 2 roky nezazmluvnila ani jeden nový projekt informatizácie na Slovensku a čerpanie finančných prostriedkov v rámci programu bolo len na úrovni 112 mil. eur,
čo predstavuje len 13,27 % z celkového záväzku (z toho v rámci prioritnej osi 1 – 97,2 mil. eur) zo zdrojov ERDF. V dôsledku povinnosti vyčerpať prostriedky zo záväzku roku 2009, hrozilo prepadnutie 118 miliónov eur na elektronizáciu verejnej správy z peňazí Európskej únie.
Štátny tajomník Ministerstva financií SR Peter Pellegrini na tohtoročnej jarnej konferencii ITAPA, ktorá sa konala začiatkom mája, pomenoval najviditeľnejší znak problémov OPIS, ktorým bolo jeho nízke čerpanie. Podľa jeho slov bola aj príprava nových projektov pomalá a
nezvládnutá.
Nová vláda SR si dala za cieľ konsolidovať celkový stav operačného programu informatizácia spoločnosti. Kľúčovými prioritami bolo najmä spustenie nových výziev a zabezpečenie efektívneho čerpania finančných zdrojov z ERDF do konca roka 2012 vo výške 118 mil. eur.
Za obdobie od apríla 2012 bolo Ministerstvom financií SR pripravených 12 štúdií uskutočniteľnosti pre nové projekty v celkovom objeme 279 mil. eur, pripravených bolo taktiež 12 zmlúv o poskytnutí nenávratného finančného príspevku v celkovom objeme 240 mil. eur. Ministerstvo
financií SR s cieľom urýchliť čerpanie finančných prostriedkov pripravilo 23 dodatkov k zmluvám o poskytnutí NFP. Taktiež bola zabezpečená konštruktívna a otvorená forma komunikácie s jednotlivými prijímateľmi finančných prostriedkov.
Vďaka týmto krokom Ministerstvo financií SR ako Sprostredkovateľský orgán OPIS vyčerpalo od apríla 2012 89,02 mil. eur a aktuálne je tak čerpanie prioritnej osi 1 na úrovni 186,20 mil. eur z ERDF, čo predstavuje 28,04%. Za celý operačný program bolo od apríla 2012
vyčerpaných 118 mil. eur, pričom celkové čerpanie stúplo na 230,4 mil. eur z ERDF, čo predstavuje 27,31%. Týmto sa k dnešnému dňu podarilo splniť záväzok n+3 pre rok 2012 a z prostriedkov, ktoré boli vyčlenené tento rok pre OPIS tak neprepadne ani jediné euro.
Do realizácie sa dostali významné projekty ako Elektronické služby spoločných modulov ÚPVS a prístupových komponentov a projekt Elektronických služieb Finančnej správy – Oblasť daňová. Ministerstvo financií SR tak splnilo svoje plány deklarované po nástupe novej vlády.
Kľúčovým cieľom pre rok 2013 je spustenie prvých elektronických služieb, ktoré uľahčia komunikáciu občanov a podnikateľov s úradmi a znížia ich administratívnu záťaž.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií Slovenskej republiky

mo

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Nárok na štátnu pomoc so splácaním hypoték má menšina ľudí, brzdia ju najmä dve podmienky