26. septembra 2013 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Boj s daňovými únikmi prináša úspechy

BRATISLAVA 26. septembra (SITA) –

Výber daní sa zlepšuje. Daňové a odvodové príjmy štátu by v tomto roku mali byť oproti očakávaniam z júna vyššie o 132 mil. eur (0,2% HDP). Odhad hotovostného výberu daní a odvodov na rok 2013 sa zvyšuje o 465 mil. eur.
Vyššie daňové príjmy odzrkadľujú lepšiu výkonnosť slovenskej ekonomiky a tiež sú výsledkom úspešného boja proti daňovým únikom. „Okrem toho, že ekonomika Slovenska bude rásť rýchlejšie a budeme po dvoch rokoch svedkami rastu reálnych miezd, darí sa nám aj úspešne bojovať s daňovými únikmi,“ povedal minister financií Peter Kažimír.
Doposiaľ už bola prijatá polovica opatrení z Akčného plánu boja proti daňovým podvodom, ktorý vláda schválila v máji 2012. Zvyšné budú postupne implementované, čím sa ešte viac zintenzívni toto ťaženie proti daňovým únikom.
Prijaté opatrenia sú zamerané hlavne na podvody pri DPH a práve pri tejto dani sa podarilo zlepšiť úspešnosť výberu po viacročnom poklese.
Celkovo sa tak v tomto roku zlepšila efektivita výberu DPH o 120 miliónov eur.

Daňovú prognózu IFP nájdete tu

Tlačový odbor
Ministerstvo financií SR

jb;qq