29. novembra 2012 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Boj s daňovými podvodmi myslíme vážne

BRATISLAVA 29. novembra (SITA) –

Po tom, ako Daňová kobra v septembri odhalila a zabránila vyplateniu historicky najvyššieho podvodu na DPH vo forme nadmerného odpočtu vo výške 20 miliónov eur v kauze fiktívneho obchodovania s niklom, prichádza tím Daňovej kobry s ďalšími šokujúcimi prípadmi.

Doterajšie zistenia odhalili siete subjektov, ktoré sa cez nadmerné odpočty dane z pridanej hodnoty snažili obohatiť sa na úkor všetkých občanov Slovenska. „Naozaj zarážajúce sú dôkazy o tom, že do podvodov s nadmernými odpočtami DPH sú zapletené aj veľké spoločnosti. Veľké firmy, ktoré majú významný podiel na trhu. Popri reálne vykonávanej obchodnej činnosti s tovarmi, s ktorými oficiálne obchodujú, vykonávajú navyše fiktívnu činnosť častokrát s tým istým tovarom a vo veľkých objemoch,“ povedal podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír, pričom zdôraznil, že takéto konanie zároveň výrazne deformuje podnikateľské a konkurenčné prostredie.

Podozrivé z tzv. karuselových podvodov sú viaceré daňové subjekty, ktoré sú zapojené do obchodných vzťahov, kde spoločnosti deklarovali obchodovanie s viacerými komoditami, pričom najväčší podiel na uplatnených a nevyplatených nadmerných odpočtoch mal kryštálový cukor.

Vďaka aktivitám Daňovej kobry sa podarilo v prípade podvodného obchodovania s cukrom zadržať a nevyplatiť zo štátneho rozpočtu celkom 1,8 milióna eur. V tomto prípade bola jedna daňová kontrola ukončená, pričom bola dodatočne dorubená daň vo výške 19 miliónov eur.

„V priebehu vyšetrovania boli v tomto prípade obvinené štyri osoby zo zločinu krátenia dane vo forme organizovanej skupiny, ktorým hrozí za uvedený trestný čin až 12 rokov odňatia slobody,“ povedal prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar. V prípade naďalej prebiehajú kontroly.

V ďalšom rozsiahlom prípade, v ktorom hrajú hlavnú úlohu obilie, kukurica, repka olejná a slnečnica, opäť vzniklo vážne podozrenie zo zneužívania inštitútu uplatňovania nadmerných odpočtov na dani. V tomto prípade je výška zadržiavaného nadmerného odpočtu viac ako 3 milióny eur.

„Do tohto reťazca bolo zapojených až 64 firiem. Z toho je 42 subjektov zahraničných a 22 slovenských. Cieľom takého rozsiahleho reťazca je, aby sa pre finančnú správu a políciu skomplikovalo dopátranie subjektu, ktorý si uplatňuje neoprávnený nadmerný odpočet,“ dodal prezident Finančného riaditeľstva SR František Imrecze. Aj v tomto prípade naďalej pokračujú daňové kontroly.

Viac ako 70 policajtov v rámci akcie nazvanej „Zrno“ zaistilo pri prehliadkach množstvo listinných a vecných dôkazov. Polícia prípad klasifikovala ako konanie vo forme zločineckej skupiny, ide teda o najvyššiu formu organizovanej trestnej činnosti. „Vyšetrovateľ obvinil sedem osôb, z toho piati sú občanmi Maďarskej republiky a dvaja sú občania Slovenskej republiky vo veku od 22 do 51 rokov,“ poznamenal Tibor Gašpar.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií Slovenskej republiky

dn

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek