12. mája 2014 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Bločková lotéria si na DPH zarobí štvornásobne

BRATISLAVA 12. mája (SITA) –

Od spustenia bločkovej lotérie sa do nej aspoň raz zapojilo celkovo zhruba 450-tisíc hráčov, ktorí do polovice apríla zaregistrovali takmer 65 miliónov bločkov v celkovej hodnote 774 mil. eur, čo svedčí o úspešnosti lotérie.

Úspešnosť kontrol elektronických registračných pokladní narástla z menej než 30 % v roku 2012 na asi 45 % v roku 2013, k čomu podľa všetkého prispelo aj znásobenie počtu podnetov od občanov vďaka bločkovej lotérii. Za prvých šesť mesiacov od spustenia mailovej schránky (pokladnica@financnasprava.sk), na ktorú môžu ľudia posielať svoje podnety, prišlo finančnej správe menej ako 300 podnetov. Od začiatku bločkovej lotérie v priebehu ďalších šiestich mesiacov bolo doručených viac ako 5 000 podnetov.

Potenciálny vplyv bločkovej lotérie na tržby v maloobchode a reštauráciách odhadol Inštitút finančnej politiky prostredníctvom porovnania medziročných rastov tržieb v štvrtom štvrťroku oproti tretiemu štvrťroku. Na základe použitých predpokladov
dosahuje predbežný pozitívny odhad vplyvu lotérie na vyšší výnos DPH na základe údajov z jedného štvrťroka 7 až 8 miliónov eur ročne.

Bločkovú lotériu sa pritom TIPOSu podarilo rozbehnúť s pomerne nízkymi nákladmi. V roku 2013 boli vyplatené výhry vo výške 378 tis. eur a počiatočné náklady na spustenie, prevádzku a marketing v roku 2013 a čiastočne na rok 2014 dosiahli 1,6
mil. eur. V roku 2014 sa očakáva, že na výhry v prvej, druhej a tretej šanci pôjde 1,26 mil. eur, na marketingovú podporu 426 tis. eur a ostatné náklady budú 50 tis. eur. Len na DPH si preto lotéria dokáže na seba zarobiť približne štvornásobne.

Hlavným prínosom Národnej bločkovej lotérie je však jej edukačný potenciál, teda to, že je ideálnym nástrojom šírenia daňovej osvety. Zámerom bolo šíriť myšlienku, že normálne je platiť dane a nie sa plateniu daní vyhýbať, pretože daňoví podvodníci
okrádajú všetkých ostatných, ktorí dane platia poctivo.

V minulých rokoch prijala vláda a finančná správa v rámci Akčného plánu boja proti daňovým podvodom množstvo opatrení na zvyšovanie daňovej disciplíny a znižovania únikov na DPH. Jedno z kľúčových opatrení bolo napr. nedávne zavedenie
elektronických kontrolných výkazov. Vďaka týmto krokom sa zastavil dlhoročný prepad efektívnej daňovej sadzby, a vďaka lepšej úspešnosti výberu daní sa minulý rok podarilo vybrať medziročne o takmer 300 miliónov eur viac.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií Slovenskej republiky

dn;qq

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami MH SR: Slovensko poskytne Albánsku svoje skúsenosti