1. júna 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF: Schodok rozpočtu sa medziročne znížil o 27%

BRATISLAVA 1. júna –

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu mája 2016 schodok vo výške 1,1 mld. eur. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka boli príjmy štátneho rozpočtu vyššie o 133,5 mil. eur, výdavky sa znížili o 281,6 mil. eur. Uvedené znamenalo medziročné zníženie schodku štátneho rozpočtu o 415,1 mil. eur (-27,2 %).
Daňové príjmy medziročne vzrástli o viac ako 277 mil. eur. Pozitívny vývoj bol zaznamenaný takmer pri všetkých daniach, konkrétne pri dani z príjmov právnických osôb vo výške 224,9 mil. eur, pri spotrebných daniach vo výške 35,2 mil. eur, pri dani z príjmov fyzických osôb vo výške 7 mil. eur a pri dani z pridanej hodnoty vo výške 4,1 mil. eur.
V rámci príjmov z rozpočtu EÚ došlo k medziročnému nárastu o 42,7 mil. eur. V rámci ostatných príjmov štátneho rozpočtu došlo k medziročnému poklesu o 48,1 mil. eur (-13,3 %). Kapitálové príjmy sú medziročne nižšie o 2,0 mil. eur. Príjmy z grantov, ako aj úrokové príjmy sú medziročne nižšie o 5,4 mil. eur, resp. 1,3 mil. eur. Príjmy z prenájmu majetku zaznamenali medziročný pokles o 0,5 mil. eur.
Výdavky na obsluhu štátneho dlhu zaznamenali medziročný pokles o 69,6 mil. eur. V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním EÚ fondov došlo k medziročnému poklesu o 163 mil. eur, s čím súvisí aj úspora zdrojov spolufinancovania vo výške 43,7 mil. eur. Platba do rozpočtu EÚ zaznamenala medziročný pokles o 75,1 mil. eur.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií SR

jb;me

MF SR: Štátny rozpočet v novembri so schodkom 981,4 mil. eur MF SR: V októbri boli rozpočtové príjmy aj výdavky nižšie ako vlani