14. júla 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF: Podpis zmluvy o výmene informácií v daňovej oblasti

BRATISLAVA 14. júla –

EÚ podpísala zmluvu s Monackým kniežatstvom o výmene informácií v daňovej oblasti

Európska únia a Monacké kniežatstvo podpísali zmluvu o výmene informácií na daňové účely. V mene EÚ podpisoval zmluvu predseda Rady Ecofin, minister financií SR Peter Kažimír a v mene Monackého kniežatstva predseda vlády Serge Telle.

Táto zmluva prispeje k boju proti daňovým únikom, nakoľko zavádza povinnú automatickú výmenu informácií o finančných účtoch medzi EÚ a Monakom. Zmluva s Monakom je v poradí piatou svojho druhu, ktorej predchádzali zmluvy so Švajčiarskom, Lichtenštajnskom, San Marínom a Andorrou. „Dnešná dohoda je dôležitým krokom vpred vo vzájomnej spolupráci medzi EÚ a Monakom v oblasti priamych daní. Dohoda dokazuje, že členské štáty a EÚ na jednej strane a Monako na strane druhej zdieľajú spoločný cieľ na zlepšenie dodržiavania daňových predpisov na základe vzájomnej automatickej výmeny informácií o finančných účtoch“, uviedol P. Kažimír.

Zmluva umožní vyplniť zostávajúce medzery v oblasti výmeny informácií na daňové účely a zabezpečí konzistentné uplatňovanie súčasných pravidiel. Obmedzuje možnosti daňovníkov vyhýbať sa oznamovaniu údajov daňovej správe presúvaním aktív. Predmetom automatickej výmeny budú údaje o úrokových príjmoch, o zostatkoch na účtoch, ako aj o príjmoch z predaja finančných aktív.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií SR

jb;dn

Klenot Karpát a jedinečné kúpele: Trenčianske Teplice chcú byť „Mestom bez dymu“ SodaStream má už vyše 800 výmenných miest. Bombičku si vymeníte aj vo viac než 200 drogériách Teta