28. septembra 2017 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MDV: Rokovania o implementácii rozsudku vo veci Gabčíkovo – Nagymaros

BRATISLAVA 28. septembra –

Bratislava, Budapešť – Pri príležitosti 20. výročia vynesenia rozsudku Medzinárodného súdneho dvora v Haagu vo veci Sústavy vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros prijali slovenský a maďarský splnomocnenec vlády pre výstavbu a prevádzku Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros spoločné vyhlásenie.

V spore vo veci Sústavy vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros vyniesol Medzinárodný súd (MSD) v Haagu rozsudok pred dvadsiatimi rokmi. Rozsudok bol historickým míľnikom v spore, ktorý dlhodobo zaťažoval slovensko-maďarské vzťahy. Obe strany ho prijali a v dobrej viere sa zaviazali ho implementovať vzájomnou dohodou.

Rokovania v predmetnej veci prebiehajú s menšími prestávkami takmer dvadsať rokov. Od vynesenia rozsudku, nastalo viacero nových skutočností, ktoré významne ovplyvňujú smerovanie rokovaní dvoch strán: členstvo oboch krajín v Európskej únii, narastajúce sociálne očakávania v súvislosti s environmentálnou udržateľnosťou a sprísňujúce sa právne predpisy, nárast európskeho energetického trhu, požiadavky na ekologickú dopravu a iné.

Výnimočná kvalita bilaterálnych vzťahov umožňuje, že otázku Gabčíkovo – Nagymaros riešia strany aktívne, podľa princípov daných MSD, ale zároveň odzrkadľujú výzvy súčasnej doby. Preto strany v rokovaniach prioritizujú najproblematickejšie otázky, medzi ktoré patrí aj prírodná a hydrografická rehabilitácia starého koryta Dunaja a bočných ramien Dunaja s cieľom dosiahnuť prirodzenú konektivitu ramien na maďarskej a slovenskej strane.

Stanislav Fialík

splnomocnenec vlády SR pre výstavbu a prevádzku Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros

Nový cestovný poriadok ZSSK: Z Bratislavy do Košíc, Šale, Prievidze a zo Zvolena do Košíc sa dostanete budúci rok podstatne rýchlejšie Do aplikácie Ideme vlakom pribudli Nákup medzinárodných cestovných lístkov aj „Obľúbení cestujúci“

Z kategórie Štátna správa