28. júna 2012 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Kassay robí pre rozvoj hospodárskych vzťahov veľmi veľa

BRATISLAVA 28. júna – Včera sa v Budapešti konala prezentácia maďarského prekladu prvého zväzku pentalógie Podnik a podnikanie (Vállalat és Válalkozás) od známeho autora profesora Štefana Kassaya. Vydavateľmi maďarskej verzie pentalógie sú Vydavateľstvo SAV VEDA v kooperácii s vydavateľstvom Gondolat. Kniha je vydávaná v pod patronátom Európskej akadémie vied a umení v Salzburgu. Významné zásluhy na vydaní knihy majú riaditeľ vydavateľstva JUDr. Milan Brňák a riaditeľ vydavateľstva Gondolat István Bácskai.

Prezentácia je súčasťou aktivít ekonomickej diplomacie a je organizovaná v spolupráci s pracovníkmi Ministerstva zahraničných vecí SR a Slovenského inštitútu v Budapešti, kde sa konala. S odborným príspevkom sa prihovoril prof. Dr. Gyula Salay, DSc z Technickej univerzity v Budapešti.

Podujatia sa zúčastnil aj Peter Weiss, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR v Maďarsku, ktorý povedal: „Profesor Kassay robí ako podnikateľ a vedec pre rozvoj hospodárskych vzťahov, ako aj medziľudských vzťahov, medzi Slovenskom a Maďarskom veľmi veľa. Je to dané aj jeho personálnou históriou, ktorá mu umožnila veľmi hlboké a dôverné poznanie Maďarska. Vybudoval korporáciu, ktorá má nielen slovenský ale aj nadnárodný význam. Bol schopný reflektovať vlastnú podnikateľskú skúsenosť nového typu podnikania v aj v knižných publikáciách“. Jana Tomková, riaditeľka Slovenského inštitútu v Budapešti dopĺňa: „Nestáva sa často, aby slovenský podnikateľ prezentoval v Maďarsku svoje celoživotné dielo, výsledok prepojenia teórie a podnikateľskej praxe cez tak hodnotnú pentalógiu, ako je to v prípade profesora Kassaya. Verím, že sa stane inšpiráciou aj pre ďalších podnikateľov zo Slovenska.“

Slovenské cukrovinky chutia aj v Maďarsku.
Autor publikácie Štefan Kassay je akcionárom a predsedom dozornej rady I.D.C. Holding, a.s. Preto účastníci prezentácie mali možnosť sa oboznámiť s pestrou škálou výrobkov najväčšieho slovenského producenta cukroviniek a trvanlivého pečiva. I.D.C. Holding, a.s. je aj priekopníkom v aplikovaní najnovších vedeckých poznatkov do praxe. „Prepojenie vedy a podnikania s etikou a morálkou je pre nás kľúčové“, povedal na stretnutí s novinármi mienkotvorných periodík Štefan Kassay a pokračuje: „Som presvedčený, že významnou mierou prispeli k tomu, že sme na trhu už 20 rokov a úspešne expandujeme aj na zahraničné trhy.“ Ing. Pavol Kovačič, generálny riaditeľ I.D.C. Holding dodáva: „Mimoriadne silným pilierom nášho podniku sú stabilní, profesionálni zamestnanci, ktorí sa pravidle vzdelávajú a prichádzajú s inovatívnymi riešeniami.“ O spätosti teórie podnikania s podnikateľskou praxou autora hovoril ďalej aj doc. Ing. František Lipták, DrSc., člen Dozornej rady I.D.C. Holding, a.s. Nasl
edoval rad otázok od vysokokvalifikovaných odborníkov z maďarských univerzít, výskumných inštitúcií, predstaviteľov spoločenského života, a popredných maďarských novinárov. Podujatia sa zúčastnilo cez 50 účastníkov.

Prepojenie vedy a praxe.
Z nevšedného prepojenia vedy a podnikania profesor Kassay pripravil už viacero knižných publikácií. István Bácskai pripomína: „Už v roku 2000 vyšla v Budapešti kvadrológia s názvom Marketingová stratégia firmy holdingového typu.“ Ďalej sa vyjadril, že autor pozná dôverne podnikateľské prostredie v tejto krajine, nakoľko od roku 2000 pôsobí priamo v hlavnom meste dcérska spoločnosť holdingu I.D.C.Hunária ZRt a je výhradným importérom výrobkov materskej spoločnosti. Emil Borčin, zástupca šéfredaktora VEDY, vydavateľstva SAV zdôrazňuje: „Maďarský čitateľ dostáva do rúk veľkolepé knižné dielo, v ktorom je prepojená hlboká odborná znalosť autora v spojení s osobnou skúsenosťou praktika. Jeho závery sú odskúšane v každodennej praxi v jednom z najúspešnejších slovenských podnikov, za ktorým stojí samotný autor.“ Milan Brňák, riaditeľ vydavateľstva SAV Veda hovorí o ďalších zväzkoch pentalógie Podnik a podnikanie: „Tento rok pripravujeme na vydanie štvrtý zväzok v slovenčine. P
ostupne pracujeme na vydaní jazykových mutácií všetkých piatich zväzkov do anglického jazyka, ruského, poľského a samozrejme maďarského jazyka.“

Publikácie Podnik a podnikanie neprinášajú teda len teoretické poznatky. “V zmysle môjho životného motta prepojenie vedy a praxe som chcel priblížiť čitateľom princípy úspešného riadenia podnikov holdingového typu. A určite zaujímavým čítaním budú aj prípadové štúdiu konkrétnych úspešných podnikov,” dodáva na záver autor Štefan Kassay.

O profesorovi Štefanovi Kassayovi
Dr.h.c. prof. PhDr. Ing. Štefan Kassay, DrSc., významný autor slovenských odborných publikácií, je jeden z najúspešnejších ľudí v rámci Slovenska a Česka. Vybudoval medzinárodne uznávanú nadnárodnú korporáciu I.D.C. Holding. a.s., v ktorej pôsobí ako predseda dozornej rady. Jeho pracovná kariéra je spojená s podnikateľskou aktivitou v symbióze s riadiacou, vedecko-výskumnou a publikačnou činnosťou. Je autorom vyše 40 monografií, 16 vedeckých prác, 120 odborných prác, 14 vedeckých, výskumných a tematických úloh, 5 patentov a vynálezov. Vystúpil na 59 konferenciách na Slovensku a v zahraničí. Je členom viacerých významných organizácií, okrem iného je aj členom prestížnej Európskej akadémie vied a umení v Salzburgu. V ostatných dvoch rokoch sa okrem autorskej činnosti v spolupráci s MZV venuje ekonomickej diplomacii.

ax

Ekonomická misia pokračuje V roku 2016 budú postavené nové závody I.D.C. Holding, a.s.

Z kategórie Ostatné