16. novembra 2015 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

IFP: Výnosová krivka štátnych dlhopisov

BRATISLAVA 16. novembra –

Pri vydávaní štátnych dlhopisov je základnou podmienkou vedieť, aká kombinácia úrokových nákladov, maturity, rizika a iných vlastností dlhopisu je pri súčasných a budúcich trhových podmienkach férová. Doteraz nám chýbali analytické nástroje na to, aby sme na túto základnú otázku dokázali odpovedať priamo pri emisiách dlhopisov, alebo aspoň následne. Nečudo, že sme vydávali dlhopisy nielen za trhových podmienok, ale niekedy aj nevýhodnejšie.
Od leta sme spolu s Pavlom Povalom z Birkbeck College (https://goo.gl/mNFO59) a Ľudom Ódorom z RRZ pracovali na tom, aby sme náš dlhový analytický toolbox dostali na úroveň najvyspelejších krajín (ktorým sa už výnosmi nášho dlhu začíname približovať). Jedným z najdôležitejších nástrojov pre tvorcov politík aj investorov je pritom tzv. zero-coupon výnosová krivka štátnych dlhopisov. Poskytuje informáciu o očakávaniach finančného trhu ohľadom vývoja menovej politiky a rizikových prirážkach, ktoré potrebujú investori obchodujúci s vládnymi dlhovými nástrojmi s rôznymi dobami splatnosti. Umožňuje presne povedať, aké sú trhové ceny rôznych vládnych dlhopisov, a tak kvantitatívne ohodnotiť, či je prvotná emisia za ponúkaných podmienok pre štát výhodná.
Výnosová krivka umožní ministerstvu financií zásadne skvalitniť riadenie štátneho dlhu. Po prvé, jej odhad napomáha sofistikovanejšiemu oceneniu štátnych dlhopisov pri nových emisiách v súlade s cenami obchodovanými na sekundárnom dlhopisovom trhu. Po druhé, s pomocou výnosovej krivky je možné rozlíšiť a lepšie porozumieť zložkám rizikovej prirážky, ako sú kreditná prirážka emitenta alebo prirážka vyplývajúca z likvidity. Posledným, no významným prínosom je vytvorenie základu pre modely, ktoré umožňujú prognózovanie výnosov dlhopisov na rôznych horizontoch popri modelových simuláciách makroekonomických a fiškálnych premenných.
Výnosová krivka a ostatné modelové výstupy budú používané ako kľúčová informácia pri monitorovaní vládneho dlhu, úrokových nákladov a formulovaní stratégie riadenia dlhu SR. Lepší a pre verejnosť plne transparentný modelový aparát povedie k ďalšiemu poklesu rizikovosti nášho verejného dlhu, a pri očakávanom hospodárskom raste a predpokladanej konsolidácii verejných financií až k štrukturálne vyrovnanému rozpočtu k poklesu úrokových nákladov na úroveň najlepších krajín eurozóny.
Metodika odhadu výnosovej krivky je založená na štandardne používanom modelovom aparáte, ktorý používa napr. aj ECB a Bundesbank pre odhad výnosovej krivky nemeckých Bundov. Na nasledovnej webovej linke nájdete okrem technického manuálu v angličtine aj priložené historické odhady výnosovej krivky, ktoré budeme v pilotnej prevádzke aktualizovať na webe na týždennej báze:

(Slovenská verzia)

(Anglická verzia)

Na tejto linke nájdete prezentáciu pre vrcholových predstaviteľov zodpovedných za riadenie dlhu, ktorá vám poskytne ďalší kontext:

Pri tvorbe krivky je dôležitá absolútna transparentnosť celého výpočtu. Zverejňujeme preto nielen výsledky, ale aj vstupné dáta, metodiku, a na požiadanie aj zdrojový kód modelu. Predpokladáme, že do konca roka 2015 presunieme publikáciu krivky na dennej báze najmä kvôli nezávislosti a dôvere do Národnej banky Slovenska.

Vaše otázky radi zodpovieme,

Martin Filko
Hlavný ekonóm a riaditeľ
Inštitút finančnej politiky