7. januára 2015 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

IFP: Sú dôchodky z druhého piliera prinízke?

BRATISLAVA 7. januára –

Majetok sporiteľov v II. pilieri prekonal v tomto roku hranicu 6 mld. eur. V roku 2015 začala v dôchodkovom sporení nová etapa, kedy sa budú vyplácať starobné dôchodky prvým sporiteľom. Ich výška nebola doposiaľ výraznejšie verejne komunikovaná a vzhľadom na to, že bude výsledkom súťaže súkromných poisťovní, nedá sa ani presne vypočítať. Podľa našich odhadov však dosiahne priemerný dôchodok vyplácaný z II. piliera v roku 2015 približne 30 eur. Hoci sa toto číslo javí nízke, existuje viacero dôvodov, prečo je takýto vývoj prirodzený. Hlavnými sú krátka doba sporenia a dočasný nepomer odvodov medzi I. a II. pilierom. Výška dôchodkov z II. piliera bude preto postupne rásť.
Podrobnosti nájdete v komentári na tejto linke:

Martin Filko
Hlavný ekonóm a riaditeľ
Inštitút finančnej politiky

jb

MPRV SR : Vzniká Inštitút pôdohospodárskej politiky MF SR: Hlavným ekonómom na ministerstve financií sa stal Biswajit Banerjee

Z kategórie Štátna správa