2. júna 2014 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

IFP: Slovensko bez nadmerného deficitu verejných financií

BRATISLAVA 2. júna –

Dnes boli Európskou komisiou zverejnené špecifické odporúčania pre všetky krajiny EÚ. EK pre Slovensko navrhuje po piatich rokoch ukončenie procedúry nadmerného deficitu. Slovensko podľa jej názoru znížilo deficit verejných financií pod 3 % HDP a zlepšilo výber daní, najmä DPH. Väčšina ostatných oblastí odporúčaní je podobná ako minulý rok – nezamestnanosť, kvalita vzdelávania a verejnej správy, súdnictvo, kapacita predškolských zariadení a integrácia Rómov. V oblasti transparentnosti regulácie v energetike požaduje EK významnejší pokrok. Spomína výzvy na boj proti korupcii, zlepšenie podnikateľského prostredia a vybudovanie plynového prepojenia s Ukrajinou.

Slovensko v roku 2013 udržateľne znížilo deficit pod 3 % HDP a EK navrhuje ukončenie procedúry nadmerného deficitu. Priemerné konsolidačné úsilie počas EDP vo výške 1,5 % HDP presiahlo odporúčanie (1 % HDP) a bolo vyvážené na strane príjmov aj výdavkov). V roku 2014 EK odporúča posilniť rozpočtové rámce a upozorňuje na možné riziko odchýlky od odporúčanej cesty k strednodobému rozpočtovému cieľu (MTO). Slovensko by malo prijať záväzné výdavkové stropy a posilniť dlhodobú udržateľnosť financií najmä zlepšením efektívnosti výdavkov v

V daňovej oblasti EK oceňuje doterajší pokrok a navrhuje zvýšiť efektívnosť finančnej správy posilnením auditu, hodnotenia rizík a vymožiteľnosti pohľadávok. Zdaňovanie nehnuteľnosti by sa malo prepojiť s trhovou hodnotou majetku.

Dlhodobú nezamestnanosť by SR mala riešiť najmä prostredníctvom aktivačných politík, vzdelávania a tréningu. Nevyhnutná je, podľa EK, reforma služieb zamestnanosti, zníženie nezamestnanosti mladých a zvýšenie kapacít predškolských zariadení ako nástroj zlepšenia zamestnanosti žien.

Odporúča sa zamerať na profesionálne bakalárske programy a prepojenie akadémie, vzdelávacích inštitúcií a podnikateľov. Osobitnú pozornosť je venovaná nedostatočne rozvinutej sieti škôlok a integrácií Rómov vrátane ich participácie na strednom a vysokom vzdelávaní.

EK vyzýva na zlepšenie regulácie sieťových odvetviach a odôvodnenie vysokých sieťových poplatkov pri elektrine najmä pre podnikateľov. Doteraz dosiahnutý pokrok pri príprave sieťových prepojení so susednými krajinami by mal pokračovať, vrátane
prepojenia s Ukrajinou.

Nezávislosť verejnej služby by sa mala zlepšiť efektívnejším riadením ľudských zdrojov a posilnením analytických kapacít na tvorbu a hodnotenie verejných politík. EK tiež odporúča zlepšiť podnikateľské prostredie, bojovať s korupciou, zlepšiť
kvalitu súdneho systému a efektívnosť verejného