29. mája 2015 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

IFP: Prvý odhad medzery na dani z nafty a benzínu

BRATISLAVA 29. mája –

Aj vďaka analýze daňových únikov na DPH sa nám v ostatných rokoch podarilo zlepšiť úspešnosť výberu tejto dane. Našou ambíciou je pozrieť sa analytickou optikou aj na ostatné dane. Dnes sme zverejnili manuál spolu s prvými výsledkami, v ktorom sa bližšie venujeme únikom na dani z minerálneho oleja.

Daňovú medzeru na dani z minerálneho oleja sme pre rok 2014 odhadli na úrovni 397 mil. eur, čo je 27 % z potenciálneho výnosu na tejto dani.

Ušlý výnos na dani sme identifikovali pomocou prístupu zhora nadol, ako rozdiel celkovej (potenciálnej) spotreby benzínu a nafty a skutočného výnosu dane vybraného Finančnou správou SR. Pod celkovou spotrebou rozumieme spotrebu pohonných látok, ktorá zodpovedá počtu najazdených kilometrov všetkými vozidlami na území SR a ich priemernej spotrebe. Zdrojom týchto údajov sú technické a emisné kontroly vozidiel registrovaných v SR, dáta z mýtneho systému a údaje z registra vozidiel.
Informácie o skutočnom výnose pochádzajú z daňových priznaní od Finančnej správy SR. V súčasnosti nie je daňová medzera štruktúrovaná, resp. cezhraničné nákupy a doruby na dani sú súčasťou daňovej medzery.

Daňová medzera je vyčíslená osobitne pre benzín a osobitne pre naftu. Ušlý výnos z nafty je vyšší, navyše s výraznejšie rastúcim trendom ako v prípade benzínu.

Manuál, ktorý nájdete na tejto linke, prezentuje úvodný výpočet medzery, ktorý plánujeme každoročne revidovať na základe najnovších dostupných informácií:

Martin Filko
hlavný ekonóm a riaditeľ
Inštitút finančnej politiky

jb;qq

MPRV SR : Vzniká Inštitút pôdohospodárskej politiky MF SR: Hlavným ekonómom na ministerstve financií sa stal Biswajit Banerjee

Z kategórie Štátna správa