6. februára 2014 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

IFP: Ekonomika porastie rýchlejšie

BRATISLAVA 6. februára –

Priaznivejší vývoj v eurozóne pomáha slovenskej ekonomike udržať si exportnú výkonnosť a zlepšuje jej vyhliadky. Popri raste vývozov sa vďaka výraznému poklesu rastu cien začne oživovať i domáca spotreba. Ekonomický rast sa v tomto roku zvýši na 2,3% z 0,9% v roku 2013. V ďalších rokoch by mala ekonomika postupne akcelerovať nad 3%. Rast reálnych miezd sa v tomto roku zrýchli v dôsledku nižšej inflácie a priaznivejšej situácie na trhu práce. Naopak, nominálne mzdy budú rásť pomalšie než v minulom roku. Zamestnanosť mierne porastie a nezamestnanosť poklesne.

Ceny v tomto roku porastú pomalšie. Očakávaný medziročný rast spotrebiteľských cien je na úrovni 0,8%. Najnižší rast cien budeme pozorovať v prvom kvartáli. Navyše sa zvýšilo riziko, že v tomto období dôjde krátkodobo k poklesu cenovej hladiny (riziko deflácie sa zvýšilo, hoci je stále nepravdepodobná). V priebehu roka sa bude tempo rastu cien postupne zvyšovať.

Nižšia inflácia ovplyvní rast daňových základní, ktoré sú naviazané na nominálne ukazovatele. Celkový vplyv aktualizácie makroekonomickej prognózy na daňové základne je oproti septembru mierne negatívny. Lepší vývoj reálnych ukazovateľov len sčasti kompenzuje zníženie nominálnych veličín kvôli pomalšiemu rastu cien. Vplyv makroekonomickej prognózy na odhad daní a odvodov bude predmetom rokovania Výboru pre daňové prognózy 12. februára 2014.

Podrobnosti nájdete v našom komentári:

Prezentáciu, zápisnicu zo zasadania výboru a detailnú prognózu zasa tu:

Martin Filko
hlavný ekonóm a riaditeľ
Inštitút finančnej politiky

jb;qq

MPRV SR : Vzniká Inštitút pôdohospodárskej politiky MF SR: Hlavným ekonómom na ministerstve financií sa stal Biswajit Banerjee

Z kategórie Štátna správa