Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
13. júla 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MPRV: Európska únia musí svojich poľnohospodárov chrániť

BRATISLAVA 13. júla –

G. Matečná: Európska únia musí svojich poľnohospodárov chrániť

· Situácia na trhoch s poľnohospodárskymi komoditami v EÚ
· Priority slovenského predsedníctva v oblasti poľnohospodárstva
· Medzinárodné dohody o voľnom obchode

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná dnes predstavila poslancom Výboru pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Európskeho parlamentu (EP) priority slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie (EÚ).

Slovensko preberá predsedníctvo v Rade Európskej únie za oblasť poľnohospodárstva v zložitých časoch. Udalosti ako referendum Spojeného kráľovstva, farmári bojujúci s volatilitou na trhoch, klimatické zmeny a pretrvávajúca ekonomická kríza, či ruské embargo ukazujú ako poľnohospodárstvo citlivo reaguje na vonkajšie vplyvy.

„Spoločná poľnohospodárska politika nám má pomáhať vytvárať nové pracovné miesta, zvyšovať produktivitu i atraktivitu sektora pre investorov a zabezpečovať aj generačnú obmenu. Európska únia musí svojich prvovýrobcov chrániť, pretože sú dôležitou súčasťou vidieka. Všetci vidíme, ako poľnohospodárstvo citlivo reaguje na vonkajšie vplyvy, zvýšená ochrana a intervencie v sektore sú preto namieste,“ povedala poslancom EP Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Ako dodala, Rada ministrov EÚ pre poľnohospodárstvo a rybárstvo bude situáciu na trhoch pozorne sledovať a vyhodnocovať prijaté opatrenia.

Slovensko si pre svoje predsedníctvo v Rade EÚ stanovilo tri priority v oblasti poľnohospodárstva. Prvou je posilnenie postavenia farmára v potravinovom dodávateľskom reťazci a boj proti nekalým obchodným praktikám. Súčasná kríza totiž zvýraznila nedostatky fungovania potravinového reťazca a nerovnomerné rozdeľovanie marží. Druhou je zjednodušenie Spoločnej poľnohospodárskej politiky, zamerané na zníženie administratívnej záťaže pre poľnohospodárov. Treťou zasa starostlivosť o lesy a jednoznačný postoj EÚ v medzinárodnom dialógu o lesoch.

Gabriela Matečná zdôraznila aj rovnováhu liberalizácie trhu a ochrany hodnôt európskeho poľnohospodárstva. „Chceme poskytnúť priestor na vyjadrenie sa k príprave a obsahu dohôd o voľnom obchode, ako je TTIP, dohoda so zoskupením MERCOSUR, či budúce dohody s tretími krajinami. Prijímanie týchto dohôd však treba vnímať aj s ohľadom na kritickú situáciu na európskom trhu. Pri určitých komoditách je totiž vytváraný veľký tlak na produkty z EÚ a ich ceny,“ zdôraznila.

Vladimír Machalík
hovorca rezortu

Vyhlásenia a oznamy je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk .

jb;dn

K téme

Odborníci podporujú väčšiu dostupnosť liekov proti parazitom Problémy nám v lete môžu spôsobiť surové, ale aj pripálené jedlá

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Štátna správa

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.