12. februára 2013 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MH SR: Konferencia Podnikanie na Slovensku – motivácie a očakávania

BRATISLAVA 12. februára (SITA) –

Minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský otvoril na pôde MH SR konferenciu pod názvom Podnikanie na Slovensku – motivácie a očakávania. Podujatie zorganizovala Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania (NADSME), ktorej jedným zo zakladajúcich členov je aj MH SR a dekan Fakulty managementu Univerzity Komenského. Cieľom konferencie, ktorá je určená podnikateľom a širokej verejnosti, je prezentovať výsledky svetového prieskumu zameraného na postoje a motivácie obyvateľstva k podnikaniu.
„Budúcnosť podnikania na Slovensku je v nových progresívnych technológiách, ktoré prinášajú zvýšenie pridanej hodnoty, znižovanie surovinovej a energetickej závislosti a vo väčšom využívaním domáceho vedecko-technického potenciálu“, pripomenul minister hospodárstva T. Malatinský. Zároveň si uvedomuje, že malý a stredný podnikatelia majú v tomto smere obmedzený finančný kapitál. Sú tu však otvorené možnosti využívania zdrojov zo štrukturálnych fondov. Úsilie MH SR bude preto, podľa neho, sústredené na dve kľúčové oblasti: dočerpanie alokácie v rámci prebiehajúceho programového obdobia a príprava nového programového obdobia na roky 2014 – 2020. „Pôjde najmä o oblasti podpory malého a stredného podnikania, inovácií, výskumu a vývoja, energetiky a prechodu na nízkouhlíkové hospodárstvo. Nevyhnutnou podmienkou je zlepšenie prístupu k financiám pre malé a stredné podniky s pridanou hodnotou, ktoré sa zameriavajú na vývoj nových produktov, efektívnu výrobu alebo efektívnu distribúciu“, povedal na konferencii šéf slovenského rezortu hospodárstva. Inovácie, výskum a vývoj radí minister medzi jednu zo základných oblastí hospodárstva, umožňujúcu znižovať negatívne následky hospodárskej krízy a za nenahraditeľný intenzifikačný faktor ekonomického rozvoja Slovenska. „Pomocou inovácií môžu podniky neustále napredovať a udržovať si svoje postavenie v rámci trhu, pričom konečnému spotrebiteľovi prinášajú vyššiu pridanú hodnotu. Preto podporujem takéto konferencie, ktoré sú zamerané na vzájomnú výmenu informácií o poznatkoch z projektov financovaných z rámcových programov v oblasti výskumu a vývoja“, povedal na záver minister T. Malatinský.
Na podujatí budú odprezentované aj výsledky slovenského kola prieskumu vrátane porovnania s okolitými krajinami. V prípade mediálneho záujmu, na otázky novinárov odpovedia predstavitelia NADSME.

Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR

jb;me

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Pri príležitosti Svetového dňa vody otestujeme vašu vodu zo studní bezplatne