15. mája 2014 PR správyFinancie od PRservis.skSITA Diskusia()

Ženy potrebujú podporu zamestnávateľa a rodiny, nie kvóty

BRATISLAVA 15. mája – Hoci Európska únia sa snaží pomôcť ženám dostať sa do vysokých manažérskych pozícií zavádzaním povinných kvót, pre Slovenky sú oveľa viac ako kariéra dôležité mzdové ohodnotenie, náplň práce a možnosť zosúladiť svoj pracovný a rodinný život. Pre drvivú väčšinu žien je tak kariéra predovšetkým otázkou osobnej voľby, nie existujúcich bariér. Vplynulo to z prieskumu medzi zamestnankyňami VÚB banky, ktorý realizoval Inštitút pre verejné otázky.

Prieskum zameraný na ženy, ich vnímanie možností kariérneho rastu ako aj zosúlaďovania práce a rodiny realizovala VÚB banka už po druhýkrát, a to formou dotazníkov a diskusných skupín. Práve ženy tvoria až 3/4 jej zamestnancov, preto sú otázky zrovnoprávnenia príležitostí a nediskriminácie jednou z kľúčových tém pre celú skupinu Intesa Sanpaolo.

Výsledky ukázali, že podiel žien na manažérskych pozíciách vo VÚB je vysoký, počet manažérok vo VÚB banke stúpol za posledné 3 roky zo 76 % na 79 %, podiel žien na vysokých manažérskych pozíciách na ústredí v súčasnosti predstavuje 38 %. V uplynulých rokoch sa pritom o manažérsku pozíciu uchádzala len 1/3 zamestnankýň. Podľa prieskumu si totiž až 75 % opýtaných žien myslí, že deti a rodina sú dôvodom, pre ktorý minimálne dočasne, na vysoké manažérske pozície rezignovali. Za najdôležitejšie faktory pri výbere zamestnania pritom považujú náplň práce a jej zosúladenie s rodinnými povinnosťami a

„Problémom žien je, že nereagujú na výzvy, ktoré sa im ponúkajú a boja sa ašpirovať na najvyššie pozície, a to aj napriek tomu, že majú na to všetky odborné aj osobnostné predpoklady. Náš prieskum potvrdil, že tie, ktoré sa o takúto pozíciu uchádzali, boli až v 75 % prípadov úspešné.“ vysvetľuje dôvody nižšieho zastúpenia Elena Kohútiková, zástupkyňa generálneho riaditeľa VÚB banky.

Výsledky prieskumu tiež ukázali, že ženy zvládajú dvojité zaťaženie najmä vďaka pomoci rodiny a svoje súkromné plány až 66% z nich výhradne podriaďuje práci. Napriek tomu si však ženy možnosť pracovať vážia. „Pre ženy je nesmierne dôležité práve to, aké podmienky im vytvorí zamestnávateľ. Preto sa snažíme do praxe zavádzať opatrenia, ktoré im pri zosúlaďovaní pracovného a rodinného života pomôžu. Medzi najlepšie vnímané opatrenia sa zaraďuje, obmedzenie večerných porád či príspevky na letný tábor,“ hovorí E. Kohútiková a dodáva, že momentálne banka pilotuje job sharing a ďalšie opatrenia sa chystá zavádzať do praxe už počas nasledujúcich mesiacov.

Sociologička Oľga Gyárfášová z Inštitútu pre verejné otázky dodáva, že VÚB je tým, ako pristupuje k otázkam kariérnych možností , či kariérneho rastu žien na Slovensku skôr pozitívnou výnimkou ako pravidlom. „Oceňujem, že VÚBka ako veľký zamestnávateľ, realizovala prieskum, ktorý mal za cieľ spoznať každodenné problémy jej zamestnankýň. Navyše, banka urobila aj druhý krok: na základe výsledkov prijala opatrenia, ktoré ženám pomôžu zladiť pracovný a súkromný život, ale aj opatrenia, ktoré v budúcnosti môžu znamenať viac žien vo vyšších manažerských pozíciách, čo je celoeurópsky trend“ uviedla sociologička Oľga Gyárfášová.

ax

Končí sa obľúbená séria Worthingtonovci. Musíte mi veriť S menopauzou sa na Slovensku k lekárovi nechodí – ženy v tichosti trpia doma

Z kategórie Financie