27. októbra 2016 PR správyPodnikové info od PRservis.skSITA Diskusia()

Za pokuty sa nehanbíme

Bratislava, 27. 10.2016
Pokuty či penále nie sú pre nás žiadnou neznámou. Za posledných 12 mesiacov ich musel uhradiť v priemere každý štvrtý Slovák (22%). Ak ich už musíme zaplatiť, tak aj keď sa polovica z nás za to v prvej chvíli hanbí (52%), neskôr o tom radi porozprávame svojim známym (60%). Rozprávať o penále, či pokutách nemajú problém skôr muži ako ženy. Až 64% mužov si historku o vyrubenej pokute nenechá pre seba a „pochvália“ sa ňou svojmu blízkemu okoliu.

A podobne sú na tom aj v susednom Česku. Vyplýva to z rozsiahleho medzinárodného prieskumu, ktorý si na vzorke 2000 respondentov nechala v uplynulých týždňoch vypracovať spoločnosť PROFI CREDIT Slovakia.

„Ako ďalej vyplynulo prieskumu, najčastejšie platíme pokuty za rýchlu jazdu (26%). Tú vo všeobecnosti platia častejšie muži ako ženy. Na druhej strane pomerne často zabúdame aj na úhrady rôznych faktúr, či už ide o platby za telefón alebo nájomné (24%). Penále za oneskorené úhrady platia častejšie ženy, čo vyplýva zrejme z toho, že práve oni sa starajú o chod domácnosti“ spresňuje Richard Lörincz, marketingový riaditeľ spoločnosti PROFI CREDIT Slovakia.

V tesnom závese nasledujú pokuty za porušovanie dopravných predpisov (21%), zlé parkovanie (18%) a v prvú päťku uzatvára penále pri nesplácaní pôžičky (16%). Najmenej sa nás naopak týkajú pokuty za porušovanie verejného poriadku, jazdu na čierno, či oneskorené platenie daní.

Výchovný účinok pokút a penále narastá s ich výškou. Pokuta vo výške 50 EUR odradí od páchania priestupku približne 64% Slovákov a 71% Čechov. Pokuta či penále vo výške 500 EUR má takmer 100% preventívny účinok.

xa

10 najčastejších chýb, na ktoré by si mali firmy dať pri daňovom priznaní pozor Nová štúdia KPMG odhalila alarmujúci stupeň výskytu nelegálnych cigariet v EÚ, pričom takmer polovica z nich sa spotrebuje vo Francúzsku

Z kategórie Podnikové info