25. januára 2013 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

Stanovisko splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka

BRATISLAVA 25. januára – Protesty a obavy Základnej špeciálnej školy v Krompachoch zo zrušenia špeciálnych škôl považujem za neopodstatnené a prehnané. Nenavrhujeme všeobecné zrušenie všetkých špeciálnych základných škôl. Špeciálne školy plnia svoju nezastupiteľnú úlohu vo vzdelávaní detí, ktoré sú mentálne a fyzicky ťažko postihnuté.
Naším zámerom je predchádzať zaraďovaniu detí s ľahkým mentálnym postihnutím – tzv. variant A – do špeciálnych škôl. Som presvedčený aj na základe skúseností zo zahraničia, že takéto deti do drahých špeciálnych škôl nepatria. Dokonca sa stáva, že deti sú pred vstupom do školy nesprávne diagnostikované a následne neopodstatnene zaradené do špeciálnej školy. Nesprávne diagnostikovanie detí má však fatálne dôsledky pre ďalšiu budúcnosť a život dieťaťa. Ak chce po ukončení špeciálnej školy študovať na strednej škole, bojuje s administratívnymi prekážkami a prakticky mu nie je umožnené, aby sa mohol zaradiť do hlavného vzdelávacieho prúdu.
Navrhujeme zastaviť prijímanie detí s ľahkým mentálnym postihnutím – tzv. variant A – do špeciálnych základných škôl a zabezpečiť objektívnu pedagogicko-psychologickú diagnostiku detí zodpovednou štátnou inštitúciou. Na základe dôslednej vstupnej diagnostiky sa bude dať odlíšiť, či výchovno-vzdelávacie nedostatky vyplývajú zo sociálneho znevýhodnenia alebo mentálnej retardácie.
Zaraďovanie detí s ľahkým mentálnym postihnutím chceme zastaviť z racionálnych a ekonomických dôvodov. Vzdelávanie dieťaťa v špeciálnej škole je dvakrát drahšie v porovnaní s nákladmi na dieťa v bežnej základnej škole. Som presvedčený o tom, že súčasné špeciálne školy vyrábajú profesionálnych poberateľov sociálnych dávok, respektíve ľudí, ktorí budú doživotne čakať na pomoc od štátu, toto si Slovensko nemôže dovoliť financovať. Štát musí investovať peniaze svojich daňových poplatníkov efektívne a nevychovávať generácie profesionálnych poberateľov sociálnych dávok, ktorí budú odkázaní na sociálny systém.
Som presvedčený o tom, že navrhované opatrenia vo vzdelávaní – povinná predškolská príprava, celodenný výchovný systém a predĺženie školskej dochádzky prinesú ovocie v podobe vstupenky na pracovný trh a kvalifikovaných absolventov schopných uplatniť sa. Slovensko už nemôže hazardovať so svojou budúcnosťou, nemôžeme podporovať to, čo je drahé a neefektívne.

es;nr

Zdravšie a udržateľnejšie potraviny za dostupnú cenu? Stačí nakúpiť v Lidli COOP Jednota pokračuje v protiinflačnej garancii

Z kategórie Štátna správa