6. augusta 2012 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

Stanovisko splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity

BRATISLAVA 6. augusta – Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Miroslav Pollák počas rokovaní na Magistráte mesta Košice viackrát apeloval na zástupcov mesta, aby pri riešení problémov na Luníku IX zvolili cestu prijímania systémových opatrení a nielen riešenia akútnych havarijných situácií.
Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Miroslav Pollák viackrát navrhoval vytvorenie pracovnej skupiny pre mestskú časť Košice – Luník IX, ktorej členom by bol aj zástupca Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Návrhy a odporúčania takto založenej pracovnej skupiny by mali mať systémový a komplexný charakter pre jednotlivé problémové oblasti – bývanie, zdravie a zamestnanosť. Mesto Košice sa napriek návrhom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity rozhodlo pre inú možnosť, a to vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá sa zaoberá riešením mimoriadnych havarijných stavov na problémovom sídlisku. Úrad vlády SR v rámci Dotačnej schémy na podporu sociálnych a kultúrnych potrieb a riešenia mimoriadne nepriaznivých situácií poskytol finančné prostriedky na zmiernenie havarijnej situácie v tejto lokalite. V roku 2011 bola poskytnutá dotácia na výmenou elektrických rozvodov na Luníku IX a na doplnkové vybavenie výchovno-vzdelávacieho nízkoprahového centra. Mestu Košice bola schválená Lokálna stratégia komplexného prístupu pre Luník IX, v rámci ktorého mu bol schválený zatiaľ projekt v rámci Operačného programu Vzdelávanie, ktorý sa začne realizovať po podpise zmluvy. V záujme komplexného prístupu k rómskej komunite v tejto mestskej časti, je významným nedostatkom, že mesto Košice nevyužilo príležitosť v rámci Regionálneho operačného programu Výstavba a rekonštrukcia komunitných centier na to, aby vybudovalo na Luníku IX komunitné centrum.
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity si je vedomý kritického stavu na Luníku IX a prostredníctvom svojej regionálnej kancelárie v Košiciach pravidelne monitoruje situáciu v mestskej časti Luník IX. Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Miroslav Pollák plánuje v najkratšom možnom čase stretnutie so zástupcami mesta Košice v súvislosti s aktuálnou kritickou situáciou na Luníku IX po odstavení od pitnej vody. Opätovne bude navrhovať vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá by mala hľadať pre túto problematickú mestskú časť systémové opatrenia a podľa možnosti zrealizovať na Luníku IX niekoľko vzorových bytových domov, ktoré by obývali platiaci nájomníci a tento príklad by predstavoval čiastočný pozitívny trend na tomto sídlisku.

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity
Miroslav Pollák

es;bl

Zdravšie a udržateľnejšie potraviny za dostupnú cenu? Stačí nakúpiť v Lidli COOP Jednota pokračuje v protiinflačnej garancii