8. augusta 2013 VyhláseniaPolitické strany od PRservis.skSITA Diskusia()

SNS: Zvýšené odvody nie sú dlhodobým systémovým riešením!

BRATISLAVA 8. augusta – Dnes uplýva termín, do ktorého musia živnostníci, ale aj umelci a autori, zaplatiť odvody do Sociálnej poisťovne podľa nových pravidiel, pre ktoré sú odvody od júla 2013 pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) vyššie. Je to ďalší krok vlády, ktorý má opačný, než nápomocný efekt v rozvoji podnikateľského prostredia a zamestnanosti. Výsledkom zvyšovania príjmov štátneho rozpočtu prostredníctvom navyšovania daňového a odvodového zaťaženia – tak, ako to urobil vládny kabinet – je nepriama podpora čiernej práce a daňových únikov.
SNS upozorňuje, že Vláda SR sa neustále snaží kryť dieru v rozpočte prostredníctvom nesystémových krokov. Stabilnosť a jednoduchosť legislatívneho prostredia v sociálnej oblasti sú zárukou vyšších príjmov v dlhodobom horizonte. Mrhanie verejnými prostriedkami vo forme netransparentných a predražených tendrov nemôže byť riešené vyšším zaťažením pracujúcej vrstvy.
Slovenská vláda by mala pristúpiť k prehodnoteniu svojich krokov aj s ohľadom na významné regionálne rozdiely v oblasti príjmov obyvateľstva a životnej úrovne. V rámci regionálnych rozdielov by malo dôjsť k stanoveniu stratégie budúceho rozvoja. Príkladom toho môže byť systémová podpora cestovného ruchu vo vybraných regiónoch. V iných regiónoch by sa systémová podpora vo forme vopred definovanej stratégie mala týkať zamestnanosti v priemysle s vyššou pridanou hodnotou.
Veľmi účinným nástrojom pri zvyšovaní zamestnanosti by bol aj príspevok pre zamestnávateľa na zamestnanie dlhodobo nezamestnaných osôb vo forme znížených alebo nulových odvodov. Štát by v tomto prípade získal hneď dvakrát. Prvá by bola úspora v prípade vyplácaných dávok v nezamestnanosti a druhý benefit by bol vo forme dane z príjmu.

Andrej Danko
predseda SNS

es;nr

Slováci čoraz viac preferujú tipovanie volieb Národná koalícia predstavila kandidátku do eurovolieb. Predstavuje známych ľudí, ale aj nové tváre