5. septembra 2013 VyhláseniaPolitické strany od PRservis.skSITA Diskusia()

SNS: Školám hrozí návrat štátneho dirigizmu!

BRATISLAVA 5. septembra – Cieľom zmien by malo byť odstraňovanie nedostatkov reformy, ktoré prax odhalí, a pružne ich zakomponovať do školského systému. Cieľom reformy – okrem kariérneho rastu pedagógov, ktorý by im mal umožniť držať krok s požiadavkami doby a aspoň čiastočne finančne motivovať – bola najmä zmena štruktúry vzdelávacích odborov, kde v súlade s medzinárodnou klasifikáciou ISCED boli vypracované štátne vzdelávacie programy. Školy zároveň dostali kompetencie na vypracovanie školských vzdelávacích programov plne podľa svojho uváženia a to až na úrovni 30% celého vzdelávacieho programu. Takú voľnosť školy nikdy nemali. Veď kto lepšie ako škola samotná pozná svoje slabiny, vie definovať svoje zameranie, vzťah k praxi či zvýšiť úroveň výučby? Chystané zmeny im túto najvzácnejšiu hodnotu reformy zavedením ďalších povinných predmetov zo strany ministerstva idú zobrať.
Zabúda sa pritom, že nie zvyšovanie počtu povinných hodín, ale efektívnosť výučby je rozhodujúca a tá sa nalinkovať zo strany ministerstva nedá. Reforma sa rodila veľmi ťažko, lebo ju síce každý chcel- nakoľko byrokracia a preťaženosť boli už neúnosné, ale námahu spojenú so zavedením reformy už učitelia znášali ťažšie. Školy si nevedeli okamžite poradiť s priestorom, ktorý dostali. No ale to už máme za sebou takže, je čas námahu zhodnocovať. No a práve v tomto období sa jedným administratívnym rozhodnutím ide všetko zrušiť resp. obmedziť.
Za obrovskú chybu SNS považuje aj rušenie málotriedok. Školy nie sú fabriky, kde sa racionalizuje výroba tým, že sa vyrábajú v jednej veľkej hale. Školy, najmä základné, zriaďujeme tak, aby sme našim deťom umožnili čo najlepší prístup ku škole a nerobili problémy a starosti ich rodičom. Každé dieťa ma právo vzdelávať sa v materinskom jazyku. Ak nebude mať dostupnú školu, ak bude musieť cestovať 20 km, tak o to právo príde. A štát tým zruší národnostné školstvo. Najmä školy na prvom stupni by mali byť v každej obci, aby prístup ku vzdelaniu bol čo najmenej problémový. Mať čo najviac dobrých škôl je cieľom, nie umelá racionalizácia ich počtu. Aj malá škola môže dosahovať podstatne lepšie výsledky ako veľká. Každú snahu treba preto podporiť, ak obec školu chce, nech ju má. Štát musí pomôcť, nie ju zakázať.
Pripravované zmeny, žiaľ, prinášajú aj ďalšie negatívne dopady na školy, ako je navyšovanie počtu žiakov v triedach, chaos v štátnej školskej správe presunom kompetencií na ministerstvo vnútra a pod. Školstvo je ťažký a zodpovedný rezort. Zmeny vždy treba uvážlivo premyslieť a až potom konať. A nie naopak.

Ján Mikolaj
člen odborného kabinetu SNS
bývalý minister školstva

es;bl