17. septembra 2013 VyhláseniaPolitické strany od PRservis.skSITA Diskusia()

SNS: Pomoc Grécku je potupa Slovákov!

BRATISLAVA 17. septembra – Podľa medializovaných informácií eurozóna zrejme v novembri prijme ďalšie rozhodnutie o treťom programe finančnej pomoci pre Grécko. Atény budú podľa medzinárodných veriteľov potrebovať ďalších 10 až 11 miliárd eur v druhej polovici roka 2014.
Grécky prezident Karolos Papulias, ktorý je na trojdňovej návšteve Slovenska, uznal, že nebolo jednoduché Slovákom vysvetliť, prečo majú pomáhať krajine, ktorej občania sú v lepšom sociálnom postavení. Podľa SNS to je nepochopiteľné nielen pre slovenských občanov. Slovensko si vzorne plní záväzky v rámci solidarity v EÚ, pričom naša krajina údajne nie je v ohrození. Napriek tomu väčšina slovenských občanov má ďaleko nižšie príjmy, než obyvatelia krachujúceho Grécka. Slovenský dôchodca dostane priemerne 300 eur dôchodku, priemerný slovenský plat je okolo 750 eur, pričom každý desiaty Slovák dostane v hrubom menej ako 400 eur! Je potupné a ponižujúce, že títo ľudia doplácajú na tzv. solidaritu v EÚ a musia podporovať krajiny, kde dôchodca dostane niekoľkonásobne viac, než náš pracujúci.
V tejto súvislosti pripadá SNS absurdným vyhlásenie gréckeho premiéra Antonisa Samarasa, že grécka vláda už nechystá ďalšie znižovanie platov ani zvyšovanie daní, pretože Gréci už nedokážu znášať ďalšie úspory. Na zrušenie mnohých absurdných výhod však grécki zamestnanci reagujú štrajkami.
SNS upozorňuje, že Slováci pritom práve kvôli pomoci zadlženým a navyše nedisciplinovaným krajinám si stále viac a viac musia uťahovať opasky. SNS však žiada solidaritu aj v opačnom smere – smerom k tomu, aby sa životná úroveň slovenských občanov konečne vyrovnala životnej úrovni starých členských krajín EÚ, tých silnejších, ale aj tých, ktoré sa nachádzajú pred bankrotom a pritom si samé opasok utiahnuť nemienia.

Andrej Danko
predseda SNS

es;mt

Slováci čoraz viac preferujú tipovanie volieb Národná koalícia predstavila kandidátku do eurovolieb. Predstavuje známych ľudí, ale aj nové tváre