9. novembra 2015 VyhláseniaPolitické strany od PRservis.skSITA Diskusia()

SKOK!: Podľa Miškova peniaze pre baníkov končia vo vreckách politikov

BRATISLAVA 9. novembra – Závažné podozrenia, vyplývajúce z výpovede exmanželky poslanca strany SMER-SD Vladimíra Jánoša, sú dôvodom, prečo je nutné politiku dotácií pre súkromné bane zrušiť, hovorí strana SKOK! (Slovenská občianska koalícia). Nahrávka, v ktorej bývalá manželka predstaviteľa strany SMER-SD zreteľne opisuje korupčné konanie, je jasným podnetom pre policajné vyšetrovanie korupcie. Zároveň by však mala viesť aj k nájdeniu lepšieho systému pomoci baníckym regiónom. „Je svinstvo, keď peniaze určené pre baníkov, končia vo vreckách zlodejov a politikov. Pomoc uhoľným regiónom musí smerovať priamo k baníkom,“ povedal predseda strany SKOK!, Juraj Miškov.
Dotácie na ťažbu hnedého uhlia a následnú výrobu elektriny sú nevyriešeným problémom všetkých vlád. Tento obrovský „sociálny podnik“ dotujú všetci občania vo vyšších cenách elektriny sumou približne 100 miliónov eur ročne. Iba malá časť týchto peňazí sa však dostane k baníkom samotným – väčšina končí v súkromných vreckách elektrární a slovenských uhľobarónov, upozorňuje SKOK! v tlačovom stanovisku.
„Často dostávam otázku, čo som robil lepšie, keď som bol sám ministrom hospodárstva. Zastavil som rozkrádanie vo fotovoltaike, vďaka čomu klesli ceny elektriny pre všetkých. Vytvorili sme 50 tisíc nových pracovných miest, investori začali chodiť aj na východ Slovenska. Dotácie na baníctvo boli o tretinu nižšie, než dnes (na konci môjho pôsobenia, v roku 2012, boli dokonca až o polovicu nižšie ako dnes). A to len preto, že som ani ja, ani nikto z mojich kolegov na ministerstve, nekradol. Keď som bol ministrom, nikto si nedovolil z týchto ani z iných dotácií odnášať hotovosť zabalenú v alobale,“ dodal Miškov.
Už počas svojho pôsobenia na ministerstve hospodárstva Miškov ako prvý politik navrhoval zamerať sa na systém, ktorý by uhoľným regiónom pomohol dlhodobo a udržateľne. Vo svojom volebnom programe SKOK! navrhuje investovať namiesto dotácií pre bane do vytvorenia alternatívnych pracovných príležitostí pre ľudí, ktorých dnes baníctvo živí.
„Keby 4 000 baníkov s rodinami dostalo každý mesiac 1 000 eur aj bez práce, dotácie by boli o polovicu nižšie ako dnes – a nemuseli by riskovať svoje životy. To je dôkaz, že súčasný systém podpory baníctva je chorý a peniaze nekončia u baníkov, ale vo vreckách niekoho iného. Namiesto podpory neefektívnej ťažby, na ktorej zarábajú chamtiví politici a uhľobaróni, je rozumnejšie investovať do alternatívnych pracovných príležitostí pre ľudí, najmä v prievidzskom regióne. Do dvoch rokov by sa mohli dotácie zrušiť, nikto by nestratil prácu, zvýšila by sa kvalita života ľudí a dlhodobo by to bolo výhodnejšie aj pre daňových poplatníkov. Namiesto uhľobarónov treba podporiť ľudí,“ dodal Juraj Miškov.

kp;bl

Ako prežiť veľkonočné sviatky v regióne Vysoké Tatry? Spoločnosti Samsung prospel globálny nedostatok čipov. Dnes však čelí poklesu dopytu

Z kategórie Politické strany