14. januára 2013 PR správyFinancie od PRservis.skSITA Diskusia()

Podľa prieskumu Capco európske banky nevedia manažovať dáta

BRATISLAVA 14. januára – Napriek tomu, že objem bankových dát v posledných rokoch zásadne narástol, banky nezmenili spôsob ich manažovania a dnes čelia zásadným problémom s prístupom k dátam v reálnom čase. Problém chýbajúcich pravidiel a zastaranej IT infraštruktúry môže ohroziť splnenie nárokov nových regulačných mechanizmov ako Bazilej III, ktoré budú vyžadovať intenzívny reporting voči bankovému dohľadu. Zistil to prieskum konzultačnej spoločnosti pre finančný sektor Capco medzi európskymi bankami.

Výsledky prieskumu sú znepokojujúce: len samotné nároky na reporting voči bankovému dohľadu dnes nespĺňa viac ako 50% európskych bánk. „Banky dnes čelia nielen známemu problému splnenia zvýšených požiadaviek na vlastný kapitál, ale okrem toho majú problém s nárokmi na reporting, ktoré na nich kladú nové regulačné mechanizmy,“ hovorí Maurizio Bradlaw, partner konzultačnej spoločnosti Capco.

Každej štvrtej banke chýba model manažmentu dát a jasné definované zodpovednosti pre túto oblasť. 47 percent dopýtaných bánk priznáva, že nerealizovala komplexnú analýzu a nedisponuje riešením pre efektívny manažment dát alebo komplexné prostredie starostlivosti o dáta (tzv. Data Governance).

Banky môžu ušetriť 15-20% nákladov len pri samotnej správe dát

Podľa bankových prieskumov bude rok 2013 pre európske banky rokom zásadného škrtania nákladov. Pritom podľa prieskumu spoločnosti Capco viac ako polovica bánk nepozná vlastné náklady na interný manažment dát a tretina nemá predstavu o možných úsporách. „Profesionálne organizovaný manažment dát dokáže ušetriť 15 až 20 percent prevádzkových nákladov,“ vysvetľuje Bernd Richter zo spoločnosti Capco. „Väčšina bánk má dnes neprehľadné IT, ktoré postupne rástlo s rozvojom banky. To má vplyv nielen na reporting, ale aj na predaj koncovým zákazníkom, ktorý už ovplyvňuje celkový výkon banky. Jediným riešením je konsolidácia a centralizácia“.

Podľa konzultačnej spoločnosti Capco závisí budúci úspech bánk od toho, ako dobre dokážu uchopiť a využiť vlastné dáta. Podstatnú úlohu bude zohrávať dostupnosť, kontrola a efektivita. Európske banky potrebujú čiastočne rozsiahlu reštrukturalizáciu svojho IT.

Prieskum uskutočnil Capco medzi stovkou senior manažérov IT oddelení európskych bánk.

Kompletné výsledky sú obsiahnuté vo forme whitepaper na:

O konzultačnej spoločnosti Capco
Capco je globálna konzultačná spoločnosť v oblasti obchodu a technológií, zameraná výhradne na finančný sektor. Firma poskytuje poradenstvo a inovatívne riešenia v segmentoch, ako napríklad bankovníctvo, kapitálové trhy, riadenie zdrojov a investícií či poisťovníctvo. Jej sieť viac ako 1500 odborníkov úspešne pomáha klientom zvýšiť tržby, riadiť riziko a zmeny regulácií, znižovať náklady a zvyšovať kontrolu. Konzultanti Capco tiež pravidelne publikujú analýzy týkajúce sa eurozóny a európskej makroekonomickej situácie. Vo svojich štúdiách ponúkajú návod, ako finančné inštitúcie môžu zdokonaliť svoje procesy a priblížiť sa svojim zákazníkom.

Spoločnosť je vo svete rešpektovaná vďaka schopnosti dodať komplexné riešenia a pomôcť k efektívnej transformácii danej finančnej inštitúcie. Zároveň svojim klientom ponúka expertné konzultácie, technologickú integráciu a manažment služieb. Vďaka skúsenostiam a odbornému zázemiu, firma poskytuje nevyhnutné technológie a služby, ktoré klientom pomáhajú v riadení a napredovaní ich spoločností.

Capco od svojho založenia v roku 1998 rozšírila svoje pôsobenie už do šestnástich krajín sveta, vrátane popredných finančných centier v Severnej Amerike, Európe, Afrike a Ázii. Súčasťou jej expanzie bolo aj nedávne otvorenie novej pobočky v Bratislave.

Viac informácií na www.capco.com

ax

Na podvýživu umiera až 20 % pacientov s onkologickým ochorením Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm

Z kategórie Financie