30. augusta 2013 PR správyFinancie od PRservis.skSITA Diskusia()

Podľa prieskumu ACCA sa stav globálnej ekonomiky zlepšuje

BRATISLAVA 30. augusta – V aktuálnom prieskume ekonomických podmienok profesijných organizácií ACCA a IMA bola takmer polovica všetkých respondentov (47 percent) toho názoru, že sa stav globálnej ekonomiky zlepšuje, alebo že sa v najbližšom čase zlepší. Oproti predchádzajúcemu štvrťroku to predstavuje nárast o štyri percentné body. Ide o najvyššiu mieru optimizmu za posledné dva roky a stojí za ňou celý rad zlepšujúcich sa ekonomických ukazovateľov a pozitívnych správ z celého sveta aj národných hospodárstiev. Stredná Európa vrátane Slovenska však napriek tomu neverí v skoré ekonomické zotavenie.

Globálny index dôvery v druhom štvrťroku narástol – 26 percent respondentov hlási zvýšenú dôveru vo vyhliadky svojich organizácií. ACCA i IMA v predchádzajúcom štvrťroku varovali pred neopodstatneným optimizmom, teraz ale usudzujú, že vysoká podnikateľská dôvera je v súlade s lepšími fundamentálnymi ukazovateľmi v druhom štvrťroku 2013.

V druhom štvrťroku respondenti uvádzali, že ich organizácie majú lepší prístup ku kapitálu, čo svedčí o priaznivom ekonomickom vývoji. To bolo zjavné vo všetkých regiónoch a na všetkých veľkých trhoch ACCA a IMA, s výnimkou Číny a Írska. Tento výsledok je efektom celého radu vplyvov, ACCA a IMA však ako hlavnú príčinu určili monetárne stimuly vo veľkých ekonomikách.

Emmanouil Schizas, seniorný ekonomický analytik ACCA a redaktor prieskumu, k tomu uviedol: „Nejde o oživenie pre každého, ale u nezanedbateľnej časti sveta to vyzerá, že skutočne nastalo. Pokiaľ táto nová dynamika pretrvá niekoľko štvrťrokov, mohla by získať vlastnú zotrvačnosť celkom nezávisle na monetárnej politike.“

Na druhú stranu sa do zmien v podnikateľskej dôvere premieta aj fiškálna politika. Respondenti viac očakávajú, že celá skupina štátov, ktoré zatiaľ utrácali veľa – v ich popredí stoja Čína, Rusko a Spojené štáty – v nasledujúcich piatich rokoch svoju fiškálnu politiku pritvrdia.

Stredná Európa
Situácia v strednej Európe sa líši od globálnych výsledkov výskumu. Len 8 percent tunajších respondentov medzikvartálne uvádza nárast dôvery v ekonomické zotavenie. 71 percent tunajších finančných profesionálov naviac uvádza pesimistickú prognózu ďalšieho vývoja, čo predstavuje medzikvartálny nárast o 8 percentných bodov.

Finanční manažéri cítia permanentné tlaky v oblasti dopytu a cash flow. Priznávajú ale, že napríklad dostupnosť rastového kapitálu sa pre firmy behom uplynulých 18 mesiacov veľmi zlepšila. Účtovníci vzťahujú podmienky vedúce k poklesu ich dôvery výhradne k lokálnym trhom v strednej Európe. Uvádzajú zhodne, že globálne ekonomické podmienky sa naopak jasne zlepšujú.

„V strednej Európe si na zásadnejší nárast dôvery v ekonomiku evidentne ešte nejaký čas počkáme. Je prirodzene ťažké odhadnúť, kedy presne sa tak stane. Naše ekonomiky sa však doposiaľ vyvíjali v tesnom závese za západnou Európou. Oživenie teda môže byť doslova za dverami,“ uviedla Kateřina Benešová, riaditeľka ACCA pre Česko, Slovensko a Maďarsko.

PR Servis je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk.

Stiahni si aplikáciu Try Galaxy a vyskúšaj si simuláciu najnovšieho smartfónu od Samsungu XTB ponúka vyššie úroky z neinvestovaných prostriedkov a uľahčuje začiatky v investovaní

Z kategórie Financie