3. augusta 2012 VyhláseniaPolitické strany od PRservis.skSITA Diskusia()

OĽaNO: Politické dohody nemôžu stáť nad zákonmi

BRATISLAVA 3. augusta – Zákony sa musia dodržiavať, aj keď sa to niektorým politikom nemusí páčiť. Predseda parlamentu Pavol Paška na dnes zvolal novú schôdzu Národnej rady Slovenskej republiky kvôli tomu, aby vládny Smer mohol v súlade s rokovacím poriadkom predložiť návrh zákona o sociálnom poistení. Na závažné procesné pochybenia pritom poukázali právnici-poslanci z radov KDH, ale aj OBYČAJNÝCH ĽUDÍ a nezávislých osobností.
Premiér Róbert Fico, namiesto toho, aby svojim poslancom povolil priznať, že procesne pochybili, obvinil opozičných poslancov z porušenia politických dohôd a vyhlásil, že teda ani SMER nebude žiadne politické dohody rešpektovať. Poslanec hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Miroslav Kadúc hovorí „my sme neboli tí, ktorí dohodu prví porušili, aj keď mám silné pochybnosti o tom, že k porušeniu dohody vôbec došlo. A keby aj, žiadne dohody nemôžu byť nad rámec zákona, ak by aj boli, ich dodržiavanie by v tomto prípade bolo nielen nemorálne, ale aj v rozpore so zákonom. Je to práve NR SR, tvorkyňa zákonov, ktorá musí ísť príkladom v rešpektovaní právnych predpisov. Preto som rád, že aj v tomto prípade sme zákon, aj keď až dodatočne, rešpektovali. Mala by to byť inšpirácia rovnako pre ostatné štátne inštitúcie. Je treba dodať, že pokiaľ by 4. schôdza NR SR z dôvodu nesúladu s rokovacím poriadkom nebola zrušená, a keby nebola následne zvolaná nová schôdza, dôchodkové správcovské spoločnosti by mohli legislatívny postup napadnúť na ústavnom súde, pričom existuje reálny predpoklad, že by aj uspeli. V závere by nás to všetkých stálo minimálne toľko peňazí, o koľko DSSky počas rozhodovanie súdov, prišli, čo určite nie je malý peniaz“.
Zjavne iný názor má vládny Smer, ktorý už dnes avizuje nový rokovací poriadok. Na základe toho čo sa odohralo, sa zdá, že výsledkom bude taká novela, aby opozícia viac nemohla využívať svoje právo a poukazovať na procesné chyby vládnucej strany.
„V septembri budeme vzhľadom na, podľa názoru vládnej strany zlý rokovací poriadok, prijímať nový rokovací poriadok, ktorý bude tak tvrdý a účelový ako len bude možné. Nič iné si po reakciách čelných predstaviteľov vedenia parlamentu ani neviem predstaviť,“ dodal Kadúc.

bx;mt

Zákon Záborskej rieši adresnú podporu tehotných žien aj v sociálnej oblasti, zlepší kvalitu života viacpočetných rodín Strana SPOLU: Teraz sa jasne ukáže, kto to myslí so zavedením hmotnej zodpovednosti verejných činiteľov vážne

Z kategórie Politické strany