31. októbra 2012 VyhláseniaPolitické strany od PRservis.skSITA Diskusia()

Odpoveď J. Figeľa na list od partnera spoločnosti Penta E. Matáka

BRATISLAVA 31. októbra –

Ján Figeľ
predseda KDH

Vážený pán Maták,
dovoľte mi odpovedať na Váš otvorený list, ktorý ste skôr doručili médiám (25. októbra), než mne ako adresátovi (26. októbra).
V deň, kedy ste mne a ostatným vybraným členom opozície prostredníctvom médií adresovali Váš list, navštívil predseda vlády Róbert Fico Ministerstvo zdravotníctva SR a celú verejnosť ubezpečil, že vytvorenie systému jednej zdravotnej poisťovne je nezvratné. Až po prečítaní Vášho listu som nadobudol pocit, že celý tento obchod sa uskutočňuje vo zvláštnom súzvuku. Je pozoruhodné, že ako spolumajiteľ – partner spoločnosti Penta a poisťovne Dôvera ste sa práve v tento deň rozhodli zaútočiť na predstaviteľov opozície a nie na Roberta Fica. Preto tento list beriem ako zohratý marketingový krok so stranou SMER-SD pri obhajobe spoločného postupu. Verejnosť by totiž určite zaujímalo, za akých podmienok bolo vysporiadané prednedávnom spoluvlastníctvo cyperskej schránkovej firmy v tejto poisťovni a kto boli slovenskí podielnici v tejto spoločnosti.
Áno, dovolil som si v nedávnej nedeľnej televíznej debate adresovať predsedovi vlády otázku k čomu má slúžiť rezerva 500 mil. EUR, ktorú si naplánoval premiér na budúci rok. Otázka, či sa táto rezerva vyplatí ako položka za nadobudnutie zdravotnej poisťovne, napríklad Dôvera, je legitímna a to preto, lebo sa týka daňových poplatníkov a našej parlamentnej demokracie. Chcem Vás, vážený pán Maták ubezpečiť, že žiaden akcionár spoločnosti Penta nebude určovať legitímne zvolenému činiteľovi, aké témy môže a aké témy nemôže na verejnosti prednášať a v akom rozsahu. Ja mám mandát odvodený od občanov a v ich mene sa budem pýtať a hľadať odpovede vždy, kedy budem mať pocit, že sa neprijímajú rozhodnutia v ich záujme; a to bez ohľadu na to, v akej miere rozpracovania je ten-ktorý obchod.
Pravicové politické strany zaviedli na Slovensku systém pluralitného zdravotného poistenia, ktorý má byť postavený na princípoch transparentnej súťaže, nakoľko tá generuje najlepšiu ponuku a najnižšie ceny tak pre pacienta, poistenca, ako aj pre štát. Za tento systém sa zasadzujeme a to bez ohľadu na to, že Róbert Fico ohlásil likvidáciu tohto systému a ide na to použiť prostriedky daňových poplatníkov, resp. privatizovať štátny majetok. Pochybnou investíciou stoviek miliónov EUR v čase, kedy naši občania zápasia s krízou v podobe rastúcej nezamestnanosti a výrazne vyšších daní, sa vláda ide pustiť do právneho a ekonomického dobrodružstva, na ktoré v súčasnosti nemá Slovensko zdroje, resp. tieto zdroje mohli byť použité na úplne iný, lepší účel. Nárok na primeranú náhradu pri procese vyvlastnenia je zakotvený v právnom systéme SR a nikdy som ho nespochybnil. Využiť ho ako nástroj pri tomto obchode môže byť tak pre Pentu, ako aj pre Róberta Fica výhodný, nakoľko by obidvom stranám umožnil zachovať si tvár. Ale nie je výhodný pre občanov Slovenska.

S pozdravom

Vážený pán
Eduard Maták
Partner
Penta Investments, s.r.o.
Digital Park II.
Einsteinova 25
851 01 Bratislava

es;mt

Stačilo iba 5 minút a o slovenskej recyklačnej technológii píšu na celom svete Káva v tehotenstve áno, alebo nie? A aj to zo Slovenska?

Z kategórie Politické strany