10. marca 2015 PR správyFinancie od PRservis.skSITA Diskusia()

O peniazoch teoreticky i prakticky

BRATISLAVA 10. marca – Už po druhýkrát projekt Škola rodinných financií (ŠRF) podporí svojimi aktivitami celosvetovú iniciatívu Global Money Week (GMW). Až do 17. marca sa uskutočnia pre deti i dospelých semináre, workshopy, besedy a zážitkové aktivity zamerané na zvýšenie finančnej gramotnosti mladej generácie i seniorov. Minulý rok mali podujatia ŠRF v rámci Svetového týždňa financií na Slovensku premiéru. Zapojilo sa do nich 8 organizácii a viac ako 500 účastníkov.

V zozname miest a obcí, ktoré sa tento rok do GMW zapojili nájdete okrem Bratislavy, Martina, Žiaru nad Hronom a Banskej Bystrice i Jablonové, Letanovce, Podolínec či Kvačany.

Lektori Školy rodinných financií počas šiestich ročníkov preškolili takmer 15 tisíc účastníkov. „Minulý rok sme sa rozhodli posunúť ho ďalej, zúročiť záujem ľudí o finančné vzdelávanie a zapojiť sa do celosvetového týždňa rozvoja sociálno-finančnej gramotnosti. Sme radi, že záujem zo strany rôznych škôl, komunitných centier, detských domovov či zariadení pre seniorov je veľký aj tentoraz. Peniaze ako tému poobraciame z rôznych strán. Nebude chýbať Malý trh s testom finančnej gramotnosti, pracovné dielne o zmysle peňazí a ich premeny na tovar alebo osobný a rodinný rozpočet od A po Z,“ povedala Alena Matušková zo Školy rodinných financií, ktorej iniciátorom je Nadácia pre deti Slovenska (NDS) a spoločnosť Provident Financial.

Aktivity v rámci Svetového týždňa financií sú určené najmä pre mládež od 15 rokov a ako sa ukázalo, študenti sú šikovní v komunikácii finančných tém aj so staršou generáciou. „Je veľmi dobré, ak sa v rodine o peniazoch spoločne debatuje. Všetky generácie sa majú od seba čo učiť, vymieňať si skúsenosti. Na workshopoch nedostanú zaručený recept, ako zbohatnúť. Dostanú však priestor na to, aby sa pýtali, vyskúšali si modelové situácie, rozprávali sa s odborníkmi o bežných veciach – ako mať peniaze pod kontrolou, ako vyhodnocovať rôzne ponuky pôžičiek napríklad v online prostredí, ktoré je najmä mladým blízke. Všetky témy majú jedného spoločného menovateľa – zodpovedný prístup k financiám, ktorý je základnou filozofiou aj našich aktivít,“ konštatovala Diana Priechodská Brodnianska, zo spoločnosti Provident, ktorá je donorom ŠRF od jej vzniku.

www.provident.sk
www.nds.sk

ax

Severské krimi Dievča v orlích pazúroch. Séria Millennium pokračuje! Štartuje veľké hlasovanie v každom Tescu: zákazníci rozhodnú o peniazoch pre projekty v ich okolí