10. decembra 2013 PR správyFinancie od PRservis.skSITA Diskusia()

Na registráciu prijímateľov 2% daní zostávajú už len tri dni

BRATISLAVA 10. decembra – Organizácie, ktoré chcú zažiadať o 2% z dane majú na prihlásenie do Zoznamu prijímateľov už len tri dni. Termín ukončenia registrácie je každoročne stanovený na 15. decembra, no tento rok tento dátum pripadá na nedeľu.

Štandardné úradné hodiny na notárskych úradoch, kde sa tento úkon realizuje, je preto možné naposledy využiť v piatok 13. decembra. Notári môžu vyjsť žiadateľom v ústrety a po vzájomnej dohode vykonať registráciu aj cez víkend. Nutná je však včasná vzájomná dohoda a rátať treba aj o zvýšeným poplatkom za registráciu.

Kto sa môže stať prijímateľom 2% ?
Žiadosť o registráciu do zoznamu prijímateľov 2% na rok 2014 si môžu podať občianske združenia, nadácie, neinvestičné fondy, neziskové organizácie poskytujúce verejnoprospešné služby, účelové zariadenie cirkví a náboženských spoločnosti, organizácie s medzinárodným prvkom, Slovenský Červený kríž, subjekty výskumu a vývoja, Protidrogový fond a Fond rozvoja odborného vzdelávania a prípravy. „Povinnosť každoročne sa nanovo registrovať platí pre všetky oprávnené organizácie, nie len pre tie, ktoré sa uchádzajú o zaradenie do Zoznamu prijímateľov po prvý krát,“ upozorňuje viceprezident Notárskej komory na Slovensku Miroslav Pavlovič.

Podmienky registrácie
Podmienkami na registráciu sú, aby organizácia bola strašia ako rok, nemala žiadne nedoplatky na dani a povinnom poistení a mala vedený účet v bankovej inštitúcii. Potvrdenia o uvedených skutočnostiach nesmú byť staršie ako 30 dní. K registrácii sú potrebné aj ďalšie doklady, ktoré sa líšia podľa typu žiadateľa. „Organizácia by sa mala spojiť s notárskym úradom ešte pre registráciou a overiť si či má všetky potrebné doklady,“ radí Miroslav Pavlovič z Notárskej komory.

Doklady potrebné na registráciu:
Občianske združenia sú povinné u notára predložiť Stanovy – originál a obyčajnú kópiu, Potvrdenie o pridelení IČO – originál a obyčajnú kópiu a Zápisnicu z valného zhromaždenia. Okrem toho výpis zo Sociálnej poisťovne, potvrdzujúci, že voči nej nemajú žiadne nedoplatky, v prípade ak má OZ zamestnancov, aj výpis zo zdravotnej poisťovne a potvrdenie banky o vedení

Nadácie u notárov predkladajú originál a obyčajnú kópiu Nadačnej listiny a potvrdenia o pridelení IČO a rovnako ako OZ výpis zo Sociálnej a zdravotnej poisťovne a z banky.

Neinvestičné fondy majú povinnosť u notára predložiť originál a obyčajnú kópiu Štatútu n.f. a potvrdenia o pridelení IČO a rovnako výpisy zo Sociálnej a zdravotnej poisťovne a banky.

Neziskové organizácie predkladajú rovnaké výpisy zo Sociálnej a zdravotnej poisťovne a banky, ako vyššie spomenuté organizácie, k tomu originál a obyčajnú kópiu Štatútu n.o. a potvrdenia o pridelení IČO.

Notár formou notárskej zápisnice osvedčí predloženie týchto dokumentov a údaje o prijímateľovi oznámi Komore notárov SR, ktorá vedie Centrálny register prijímateľov podielu zo zaplatenej dane. Zoznam prijímateľov 2% daní na rok 2014 zverejní Komora notárov SR najneskôr do 15.1.2014.

Viac informácií o registrácii a podmienkach získate na stránke www.notar.sk

ax

Výzva na vyjadrenie záujmu Až 15 % z viac ako 106 000 detí muselo vyhľadať očného lekára. BILLA spúšťa 7. ročník preventívneho programu „Zdravé oči už v škôlke“

Z kategórie Financie