18. júna 2012 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MZ SR: Pacienti budú mať k dispozícii 107 nových liekov

Na základe záverov kategorizačnej komisie MZ SR bude v novej kategorizácii liekov od 1. októbra 2012 k dispozícii 5 209 liekov, pričom v zozname pribudne 107 nových liekov. Predpokladaná úspora finančných prostriedkov v období od 1. októbra 2012 do 1. októbra 2013 predstavuje 60 miliónov eur.
MZ SR presadzuje v rámci kategorizácie liekov, aby lekári dôsledne dodržiavali racionálnu preskripciu, aby sa používali lieky bez doplatkov alebo s minimálnymi doplatkami, ktoré sú v každej terapeutickej skupine. Pri výbere lieku pre pacienta hrá veľmi dôležitú úlohu, akým spôsobom lekár odporučí pacientovi liek. Každý pacient má plné právo na to, aby sa informoval u svojho ošetrujúceho lekára, aby si žiadal vysvetlenie. Napokon, každý lekár je v zmysle zákona povinný poskytnúť pacientovi informácie o predpisovanom lieku, vrátane výšky doplatku.
Pokiaľ ide o nové lieky, napr. na lokálnu antibakteriálnu liečbu konjunktivitídy zapríčinenej citlivými kmeňmi na liečivo azitromycin, bol zaradený liek vo forme očnej roztokovej instilácie.
Na liečbu symptomatickej bolesti miernej až strednej intenzity, ako je muskuloskeletálna bolesť, dysmenorea, bolesti zubov a pod., boli zaradené dve veľkosti balenia lieku vo forme granulátu na perorálny roztok s obsahom novozaradenej molekuly účinnej látky dexketoprofén.

Do zoznamu boli zaradené dva lieky rôznej veľkosti balenia s fixnou kombináciou liečiv simvastatín a ezetimib, ktoré sú indikované ako adjuvantná liečba k diéte u pacientov s primárnou hypercholesterolémiou alebo zmiešanou hyperlipidémiou, kde je vhodné použitie kombinovaného lieku (pre pacientov, u ktorých zlyhala liečba samotným statínom s vysokým rizikom kardiovaskulárnej príhody alebo ktorí už boli úspešne liečení statínom a ezetimibom samostatne).

Na prevenciu venózneho trombembolizmu u pacientov, ktorí podstúpili chirurgickú náhradu bedrového alebo kolenného kĺbu, boli zaradené dve nové sily lieku s obsahom účinnej látky rivaroxaban.
Členovia kategorizačnej komisie sa zaoberali aj podnetom na prehodnotenie indikačných kritérií pre liečbu pacientov s ochorením sclerosis multiplex liekmi v prvej a druhej línii. Členovia komisie prijali stanovisko, ktoré je v súlade s medzinárodne uznávanými odporúčaniami pre liečbu tohto ochorenia. Zároveň zohľadnili skutočnosť, že pacienti majú plne dostupnú imunomodulačnú liečbu (interferóny a glatiramacetát) v prvej línii. Ide o liečivá, ktoré majú rozdielne mechanizmy účinku. Je vedecky a klinicky dokumentované, že ak jeden z týchto základných liekov nezlepšuje príznaky ochorenia, je vhodné použiť druhý liek, práve s prihliadnutím na iný mechanizmus účinku. V súčasnosti sú registrované viaceré lieky, ktoré majú svoje miesto v tzv. druhej línii, teda po použití základnej imunomodulačnej liečby z prvej línie. Tento liečebný postup je dôležitý, má svoje opodstatnenie, a to predovšetkým pri zohľadnení účinnosti a bezpečnosti liečiv v prvej línii a až následne v druhej línii. Ak by sa použili najskôr liečivá druhej línie (bez možnosti liečby pacientov s liečivami prvej línie (pôsobia odlišným mechanizmom účinku), pacienti by boli nútení užívať druholíniové lieky bez vyčerpania všetkých možností účinnej liečby liekov prvej línie. Treba však zdôrazniť, že súčasné indikačné obmedzenie sa plne zhoduje s najnovšími výsledkami klinických štúdií, ktoré sa týkajú liečby pacientov s ochorením sclerosis multiplex.
Lieky s účinnou látkou ondasetrón a granisetrón, ( liečba onkologických ochorení), sú naďalej bez doplatku pacienta, nakoľko sú súčasťou základných onkologických terapeutických postupov. Doplatky v tejto skupine liekov sú len u tých, ktoré nie sú používané, pretože ich výrobca z rôznych dôvodov už dlhšiu dobu nedodáva na použitie v terapeutickej praxi. Pacienti však ani v minulosti tieto lieky s doplatkom nepoužívali pri onkologickej liečbe, a preto budú vyradené zo zoznamu liečiv a liekov hradených z verejného zdravotného poistenia.
Krátkodobo účinkujúce inzulínové analógy sú z pohľadu účinnosti, bezpečnosti a frekvencie podávania porovnateľnými farmakoterapeutickými alternatívami. Kategorizačná komisia preto odporúča zachovať rovnakú výšku úhrady z verejného zdravotného poistenia pre inzulín lispro a inzulín glulizín. Vzhľadom na rozdielne konečné ceny týchto inzulínov komisia navrhla zníženie úhrady z prostriedkov verejného zdravotného poistenia pre inzulín lispro v predplnenom pere a inzulín aspartát na úroveň úhrady za inzulín glulizín v rovnakej aplikačnej forme. Pacienti budú mať dostupný krátkodobo účinkujúci inzulínový analóg – inzulín glulizín- v predplnenom pere – bez doplatku. Tým môže byť táto forma liečby ochorenia diabetes mellitus krátkodobým analógom inzulínu dostupná pre väčší počet pacientov pri výhodnejších cenách a úhradách z verejného zdravotného poistenia.

Pacienti s ochorením rakoviny prostaty majú na Slovensku dostupné liečebné postupy a lieky na úspešné zvládnutie kontroly progresie ochorenia a odstránenie príznakov ochorenia. Liek s účinnou látkou denosumab je hradený z verejného zdravotného poistenia na úrovni najdrahšej alternatívy v rámci dostupných liekov používaných v súčasnosti na liečbu rakoviny prostaty. Vzhľadom na výrazne vyššiu cenu tohto lieku s účinnou látkou denosumab členovia kategorizačnej komisie požiadali výrobcu a odborné spoločnosti, aby v rámci indikačných obmedzení definovali takú skupinu pacientov s ochorením rakoviny prostaty, u ktorých by bolo možné využiť významné špecifiká a odlišnosti tejto účinnej látky – odlišnosti najmä vo farmakokinetických vlastnostiach liečiva (napr. pacienti s konkrétnou poruchou obličiek alebo pečene definovanej závažnosti a podobne). U takto definovanej skupiny pacientov je možné výrazne zvýšiť úhradu z verejného zdravotného poistenia. To by prinieslo zníženie doplatku pacienta, a bolo by zároveň zabezpečené, aby sa liek používal adekvátne – pre skupiny pacientov, ktorým je personalizovaná liečba týmto liekom určená.

Doplatky pacientov sa zvyšujú u vybraných liekov bez zjavne dokázaného a potvrdeného účinku na priebeh ochorenia podľa posledných medicínskych štúdií alebo v prípadoch, ak výrobcovia liekov v stanovenom termíne nepredložili žiadosti o zníženie cien liekov a súčasne za tieto lieky existujú náhradné lieky bez doplatku alebo so sociálne únosným doplatkom. V prípade, ak je finančná úhrada pre pacienta neúnosná, má právo požiadať lekára o predpísanie lieku s nižším doplatkom, prípadne s nulovým doplatkom.

mo

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Deň narcisov už po piatykrát v dm

Z kategórie Štátna správa