4. októbra 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MPRV: Začal sa Agrofilm 2016

BRATISLAVA 4. októbra –

Začal sa filmový festival o poľnohospodárstve a potravinárstve Agrofilm 2016

Lužianky, Nitra, 3.10.2016 – Slávnostným otvorením sa dnes v Lužiankach pri Nitre začal filmový festival Agrofilm 2016. Venovaný je dokumentárnym filmom o poľnohospodárstve, potravinárstve, rozvoji regiónov a udržaní života na vidieku. Trvať bude od pondelka 3. októbra do soboty 8. októbra.

„Festival Agrofilm v celosvetovom meradle prináša na biele plátno časť nášho sveta, ktorá si zaslúži najvyššiu pozornosť,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná. „Poľnohospodárstvo, potravinárstvo, lesníctvo a vidiek v sebe spájajú zdravie, starostlivosť o naše prostredie, prírodu a tradície našich predkov. Len ťažko hľadať oblasť, ktorá vplýva na ráz krajiny a naše životy tak ako práve oblasti v pôsobnosti rezortu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.“

Filmári na tento ročník prihlásili 114 filmov z 24 krajín. Domovským stánkom festivalu je Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum Nitra a jeho Výskumný ústav živočíšnej výroby. Premietať sa bude v jeho hlavnej sále v Lužiankach. Množstvo filmov čaká na svojich divákov aj na troch univerzitách, na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, Univerzite Konštantína Filozova v Nitre a na Technickej univerzite vo Zvolene. Agrofilm pokračuje vo svojej ceste za divákmi a tak aj tento rok bude možné pozrieť si množstvo filmov v komforte multikina Obchodného centra Mlyny v Nitre. Organizátori festivalu pripravili pre návštevníkov OC Mlyny aj ochutnávky zdravých slovenských potravín spolu s prednáškami vedeckých pracovníkov o tom, ako si vybrať na svoj stôl to najlepšie . V piatok si slávnostne prevezmú ocenenia autori najlepších tohtoročných filmov. Tento ročník je výnimočný tým, že sa festival predĺžil až do soboty, na ktorú je pripravený Galaprogram „7 pôžitkov“ a farmársk
e trhy.

„Oceňujem, že popri tradičných témach, akými sú výživa a význam bezpečnosti a kvality potravín, ktorých dôležitosť je verejnosti dobre známa, sa veľa súťažných filmov venuje neprodukčným funkciám pôdohospodárstva, ako je tvorba a ochrana prírodného a životného prostredia, udržanie osídlenosti vidieka, kvalita života jeho obyvateľov či krajinotvorné aspekty,“ uviedol štátny tajomník MPRV Gabriel Csicsai. Agrofilm usporadúva Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, organizuje ho Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav živočíšnej výroby Nitra. Spoluorganizátormi medzinárodného festivalu Agrofilm sú mesto Nitra, Nitriansky samosprávny kraj a ďalšie medzinárodné a slovenské inštitúcie.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná sa v piatok 7.10. o 10:00 zúčastní slávnostného odovzdávania ocenení a o 13:30 otvorenia farmárskych trhov, kde sa uskutočnia aj tlačové brífingy.

Ing. Michal FEIK
Štátny radca |Odbor komunikácie a marketingu |Kancelária ministra

jb

Odborníci podporujú väčšiu dostupnosť liekov proti parazitom Problémy nám v lete môžu spôsobiť surové, ale aj pripálené jedlá