10. mája 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MPRV: Stanovisko k Výročnej správe ŠVPÚ za rok 2015

BRATISLAVA 10. mája –

Stanovisko Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky k Výročnej správe Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu za rok 2015

Rozhodnutím Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (ďalej len „MPRV SR“) č. 4819/2013-250 zo dňa 26.11.2013 boli s účinnosťou k 31.12.2013 zrušené štátne príspevkové organizácie Štátny veterinárny a potravinový ústav Bratislava, Štátny veterinárny a potravinový ústav Dolný Kubín, Štátny veterinárny a potravinový ústav Košice a Štátny veterinárny ústav Zvolen bez likvidácie. Rozhodnutím č. 4819/2013-250 bol s účinnosťou od 1.1.2014 zriadený Štátny veterinárny a potravinový ústav so sídlom v Dolnom Kubíne (ďalej len „ŠVPÚ“). ŠVPÚ je právny nástupca splynutím zaniknutých organizácii.

Hlavným predmetom činnosti ŠVPÚ v roku 2015 bol výkon veterinárnej laboratórnej a klinickej diagnostiky, skúšania potravín, krmív a surovín rastlinného a živočíšneho pôvodu na území SR spôsobmi a za podmienok uvedených v zákone č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov, v zákone č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov, v zákone č. 271/2005 Z. z. o výrobe, uvádzaní na trh a používaní krmív (krmivársky zákon) a ďalších všeobecne záväzných právnych predpisoch v zmysle rozhodnutí MPRV SR a Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky (ďalej len „ŠVPS SR“).

ŠVPÚ vykonával v uplynulom roku laboratórnu diagnostiku, skúšanie, analýzy a testy úradných vzoriek, surovín rastlinného a živočíšneho pôvodu, pitnej a povrchovej vody, krmív. Spolupodieľal sa na diagnostike zoonóz a ich monitoringu, taktiež vykonával ekologickú diagnostiku na ochranu životného prostredia, kontrolu obsahu rádioaktívnych látok v surovinách a potravinách rastlinného a živočíšneho pôvodu, v krmivách a kŕmnych komponentoch pre hospodárske zvieratá a vzoriek z lesného a vodného hospodárstva. Monitoroval prítomnosť hormonálnych látok a ich rezíduí nielen u živých zvierat, ale aj u zvierat určených pre výživu obyvateľstva. Predkladal výsledky laboratórnych vyšetrení ŠVPS SR, regionálnym veterinárnym a potravinovým správam, komorovým veterinárnym lekárom a chovateľom. Taktiež vykonával laboratórne vyšetrenie neúradných vzoriek pre potreby chovateľov zvierat, ktorí ich využívali pre obchodné aktivity a pre sledovanie zdravotného stavu hospodárskych zvierat vo svojich chovoch. Vykonával certifikáciu osôb v oblasti senzorického posudzovania potravinárskych a poľnohospodárskych výrobkov a vína. Vykonával vyšetrenie tabaku a tabakových výrobkov.

Pracoviská ŠVPÚ sú akreditované Slovenskou národnou akreditačnou zložkou a sú spôsobilé vykonávať skúšky podľa normy ISO/IEC 17025:2005. V predloženej výročnej správe sú prehľadne zdokumentované úlohy, činnosti a poslanie organizácie v roku 2015 v rámci jednotlivých národných referenčných laboratórií a referenčných laboratórií ŠVPÚ.

Výročná správa za rok 2015 podáva prehľad o hospodárení ŠVPÚ a čerpaní finančných prostriedkov v zmysle kontraktu na rok 2015 medzi MPRV SR a ŠVPÚ č. 472/2014-520/MPRV SR vo výške 3 353 001 €. Finančné prostriedky boli použité počas celého kalendárneho roka a vyčerpané v plnej výške v súlade so stanovenými úlohami. Na základe predloženej výročnej správy za rok 2015 je možné konštatovať, že ŠVPÚ plnil všetky svoje činnosti na vysokej odbornej a profesionálnej úrovni v súlade s platnou národnou a európskou legislatívou. MPRV SR nemá k predloženej výročnej správe za rok 2015 zásadné pripomienky a odporúča ju predložiť na prerokovanie v rámci verejného odpočtu.

Ing. Ján Vajs
generálny riaditeľ
sekcie poľnohospodárstva

jb;qq