13. mája 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MPRV: Stanovisko k Výročnej správe Múzea vo Sv. Antone za rok 2015

BRATISLAVA 13. mája –

Stanovisko Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky k výročnej správe Múzea vo Svätom Antone o činnosti za rok 2015

Múzeum vo Svätom Antone je príspevková organizácia priamo riadená Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. Je to špecializovaná organizácia s celoslovenskou pôsobnosťou. Múzeum cieľavedome a systematicky zhromažďuje zbierkové predmety, odborne spracováva umelecko-historický a poľovnícky zbierkový fond múzea, zbierkové predmety sprístupňuje verejnosti formou stálych expozícií, dlhodobých, krátkodobých a putovných výstav. Múzeum vo Svätom Antone je celoslovenským poľovníckym múzeom a má mnohé zahraničné aktivity.

Múzeum na rok 2015 neuzatváralo kontrakt so zriaďovateľom, pretože múzeá sú vyňaté z povinnosti uzatvárania kontraktu so zriaďovateľom. Aktivity múzea svojím významom presahovali rezort pôdohospodárstva, majú nenahraditeľný celospoločenský dosah pri ochrane kultúrneho dedičstva a jeho prezentácii nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

V roku 2015 bola činnosť múzea orientovaná hlavne na tieto úlohy:
– Organizácia 25. ročníka celoslovenských poľovníckych slávností – Dní sv. Huberta.
– Organizácia 4. ročníka Detských dní sv. Huberta.
– Organizácia 5. ročníka prírodovednej súťaže „Čo šepká les“
– Organizácia medzinárodného odborného seminára o rode Koháry

V roku 2015 malo Múzeum vo Svätom Antone schválený bežný transfer vo výške 117 000 EUR. Rozpočtovým opatrením Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zo dňa 27.07.2015 bol rozpočet upravený a zvýšený o 4 436 EUR a rozpočtovým opatrením zo dňa 9.12.2015 zvýšený o 30 000 EUR. Po úpravách bežný transfer predstavoval čiastku 151 436 EUR a v takejto výške bol múzeu aj poukázaný.
Celková výška prideleného kapitálového transferu v roku 2015 predstavovala čiastku 204 000 EUR a v tejto výške bol múzeu aj poukázaný.

Finančné prostriedky kapitálového transferu boli v roku 2015 vyčerpané vo výške 100 000 EUR nasledovne:
– Nákup služobného automobilu – 43 872 EUR.
– Rekonštrukcia strechy – západné krídlo – 21 000 EUR.
– Rekonštrukcia objektu kaštieľa – 29 000 EUR.
– Rekonštrukcia poľovníckej expozície I. časť – 6 128 EUR.

Finančné prostriedky kapitálového transfera nevyčerpané v roku 2015 vo výške 104 000 EUR budú použité v roku 2016 na nasledovné rekonštrukčné práce:
– Rekonštrukcia verejných sociálnych zariadení – 50 000 EUR.
– Rekonštrukcia strechy južné a severné krídlo – 29 000 EUR.
– Elektrická požiarna signalizácia – 25 000 EUR.

Celkový hospodársky výsledok je zisk vo výške 4 470,86 EUR.

Na základe predloženej výročnej správy za rok 2015 je možné konštatovať, že všetky stanovené úlohy boli splnené a celková činnosť Múzea vo Svätom Antone bola v roku 2015 v súlade s jeho poslaním a vyplývala zo zriaďovacej listiny. K výročnej správe múzea nemáme pripomienky a odporúčame ju predložiť na prerokovanie v rámci verejného odpočtu.

V Bratislave 12.5.2016

Mgr. Viera Mrvová
poverená zastupovaním generálneho riaditeľa sekcie
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR