5. augusta 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MPRV SR: Dvadsať rokov po kalamite

BRATISLAVA 5. augusta –

V lete 1996 sa Horehroním prehnal ničivý vietor, ktorý pováľal viac ako dvetisíc hektárov lesa a zničil takmer poldruha milióna kubíkov dreva. Dnes na mieste bývalej kalamity rastie nový zdravý les. Lesy SR vysadili na tomto mieste milióny nových stromov.
Od veľkej veternej smršti, ktorá zničila veľkú časť lesov na Horehroní, uplynulo už dvadsať rokov. Rýchlym spracovaním a odvozom poškodeného dreva sa vtedy podarilo zamedziť rozšíreniu hroziacej lykožrútovej kalamity. Viac ako 80 percent kalamity sa podarilo spracovať v priebehu dvoch rokov. Práce zabezpečoval štátny podnik Lesy Slovenskej republiky, ktorý patrí do pôsobnosti Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
Na kalamitných plochách bol les obnovený výsadbou a prirodzeným zmladením najmä smreka a buka s prímesou drevín jedla, smrekovec a javor. V súčasnosti na týchto územiach rastie zdravý, plnohodnotný les s vysokou biodiverzitou, v ktorom môže pozorný návštevník stretnúť rysa, vlka, medveďa, ale napríklad aj vzácneho hlucháňa.
„Vysporiadanie sa s následkami kalamity z roku 1996 je výsledok dobrej odvedenej práce našich lesníkov,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. „Lesníci ani zďaleka nie sú len tí, ktoré pília stromy, ale aj vysádzajú nové stromy a starajú sa o ich zdravie. Krásny nový les na Horehroní je dôkazom, že naši lesníci si dokážu si poradiť aj s neočakávanými výčinmi počasia.“ Takmer tri štvrtiny kalamitnej plochy bolo zalesňovaných umelo – výsadbou sadeníc. Lesná správa Osrblie použila 2 800 000 sadeníc (38% buk, 36% smrek, 9% smrekovec, 9% javor, 8% jedľa).
Podľa ministerky les je dnes všeobecne uznávaný ako hlavný ekologicko-stabilizačný prvok v krajine a spolu s vodou tvorí strategické prírodné bohatstvo každého štátu. „Našou úlohou v oblasti starostlivosti o les je vytvárať takú budúcnosť, kde všetky európske lesy budú životaschopné produktívne a budú môcť plniť množstvo funkcií – od hospodárskej až po rekreačnú,“ dodala ministerka Gabriela Matečná.
Víchrica postihla 8. júla 1996 územie štyroch lesných závodov: Beňuš, Čierny Balog, Kriváň a Slovenská Ľupča. Najväčšie škody, takmer 60% z celkového množstva, evidoval Lesný závod Čierny Balog najmä v okolí Osrblia.
S pozdravom

Michal Feik
Odbor komunikácie a marketingu
MPRV SR