Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
2. októbra 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MPRV: Pestovanie kapusty na Slovensku klesá

BRATISLAVA 2. októbra –

Pestovanie kapusty na Slovensku klesá, produkcia kvasenej kapusty rastie

· Pestovanie kapusty na Slovensku kleslo oproti roku 1996 takmer 10-násobne
· Produkcia kvasenej kapusty vzrástla v minulom roku medziročne o takmer 2 000 ton
· Pôvodné slovenské odrody kapusty nahrádzajú zahraničné
Stupava, 1. október 2016 – Produkcia kapusty na Slovensku od roku 2002 klesá. Medziročne sa znížila o takmer 40 %. Produkcia kvasenej kapusty však rastie a medziročne sa zvýšila o 1 920 ton. Uviedla to dnes počas otvorenia druhého dňa festivalu Dni zelá ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.
Oproti roku 1996, kedy sa na Slovensku vypestovalo takmer 93 000 ton kapusty, klesla jej produkcia v roku 2015 takmer 10-násobne na takmer 9 700 ton. Z celkovej produkcie zeleniny na Slovensku tvorí v súčasnosti zberová plocha bielej kapusty takmer 5 %. Ubúda však pestovateľov tradičných krajových odrôd, ktoré sa pestovali najmä tu na Záhorí. Tie sú nahrádzané neslovenskými odrodami s väčšími výnosmi ako Oklahoma, Gintana, Septima, či Transan. „Jedinečnosť záhoráckej kapusty stojí za to zachovať. Jediný, kto to dokáže sú zákazníci. Nenechajme sa pripraviť o to, čo pestovali už naši dedovia a pradedovia a pýtajme sa predajcov na to, čo kupujeme,“ uviedla ministerka Matečná.
Produkcia kvasenej kapusty oproti tomu narastá. V roku 2015 medziročne vzrástla o 28 % na 8 900 ton. Súvisí to zrejme s jej zdravotnými účinkami. Obsahuje totiž množstvo vitamínu C, betakarotén, vitamíny K a E, B9, vápnik, vláknina, antioxidanty. „Kvalitu množstvo nikdy nenahradí. Spoznajme svojho predajcu narezanej, či kyslej kapusty. Produkty vo vysvietených regáloch to nedokážu nahradiť. Čerstvá, kvalitná a lokálna potravina je nenahraditeľná,“ povedala ministerka Matečná.
Južná oblasť Záhoria je charakteristická ľahšími hlinitými a hlinito–piesčitými pôdami s piesočnými nánosmi a je chránená svahmi Malých Karpát. Nízka nadmorská výška, dostatok spodnej vody a špecifická suchá a teplá klíma vyhovujú pestovaniu kapusty a zabezpečujú jej osobitú chuť. Stupavské zelé, kyslá kapusta, je unikátna špecialita a jedným z držiteľov Chráneného označenia pôvodu v EÚ, na ktorej výrobu sa používajú neskoré odrody bielej hlávkovej kapusty dopestované len vo vymedzenom území a jedlá soľ.
Historicky sa kapusta v tejto oblasti pestuje a spracováva kvasením už po stáročia. Bola pritom cenenou komoditou aj v cisárskej Viedne, kam sa vo veľkom vyvážala. Keď sa v roku 1892 zaviedla do Stupavy železnica, kapusta zo Slovenska sa dostala až do Nemecka.

Mgr. Vladimír Machalík
Hovorca rezortu

Vyhlásenia a oznamy je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk .

me

K téme

Odborníci podporujú väčšiu dostupnosť liekov proti parazitom Problémy nám v lete môžu spôsobiť surové, ale aj pripálené jedlá

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Štátna správa

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.