19. mája 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MPRV: Ministerstvo pôdohospodárstva podporí hlasovanie o glyfozáte

BRATISLAVA 19. mája –

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na dnešnom Stálom výbore pre potravinový reťazec a zdravie zvierat, sekcia prípravky na ochranu rastlín bude hlasovať za obnovenie schválenia účinnej látky glyfozát na dobu 10 rokov.

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná na dnes ráno zvolala mimoriadnu pracovnú skupinu, na ktorej prediskutovala postoj k obnoveniu účinnej látky glyfozát.

„Kvalita a bezpečnosť potravín je u nás na prvom mieste. Aj napriek tomu, že Slovensko v predchádzajúcom období zastávalo kladný postoj, ako nová ministerka som si dala pripraviť podklady k tejto téme, vrátane stanovísk mimovládnych organizácií,“ uviedla Gabriela Matečná. „Po zvážení dostupných odborných argumentov som rozhodla, že budeme hlasovať za.“

Ministerstvo sa priklonilo k súhlasu za tých okolností, že v prípade zistenia akýchkoľvek nových skutočností, ktoré by vzbudzovali obavy, Komisia bezodkladne prijme potrebné opatrenia.

Na Stálom výbore pre potravinový reťazec a zdravie zvierat, sekcia prípravky na ochranu rastlín, legislatíva (ďalej len „Stály výbor“) sa v dňoch 18. – 19. mája 2016 diskutuje a hlasuje o obnovení schválenia účinnej látky glyfozát na dobu 10 rokov.

Glyfozát je účinná látka prípravkov na ochranu rastlín a dňa 20. decembra 2013 bolo ukončené jej hodnotenie za účelom obnovenia jej schválenia podľa platnej legislatívy EÚ. Hodnotiacim štátom bolo Nemecko, spolu-hodnotiteľom za oblasť podzemných vôd bolo Slovensko. K uvedenému hodnoteniu vypracoval Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (ďalej len „EFSA“) vedecké závery. EFSA ako rešpektovaná autorita dňa 30. októbra 2015 EFSA vydala revidované závery.

Michal FEIK
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
odbor komunikácie a marketingu | Kancelária ministra

jb;dn