28. septembra 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MPRV: Cena jatočných ošípaných v SR vzrástla medziročne o 12,6 %

BRATISLAVA 28. septembra –

Cena jatočných ošípaných v SR vzrástla medziročne o 12,6 percenta

– Medziročný nárast spracovateľských cien jatočných ošípaných o 12,6 %
– Pozitívny vývoj v pôrodnosti prasníc a odchovaní prasiat
– 3. miesto SR v spotrebe bravčového mäsa spomedzi krajín V4

Na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR po prvýkrát zasadala „Pracovná skupina pre chov ošípaných“, ktorá sa zaoberala aktuálnym stavom a vývojom v sektore.

„Cieľom Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR je stabilizovanie situácie v sektore živočíšnej produkcie v oblasti ošípaných, ale najmä zabezpečenie trvalo udržateľného rozvoja tejto komodity. Produkcia bravčového mäsa je dôležitou oblasťou pre sebestačnosť Slovenska v oblasti potravín,“ uviedol Štefan Ryba, generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva MPRV SR.

Ministerstvo zaznamenalo zvýšenú výkupnú cenu za jatočné mäso, čo sa však neprejavilo v konečnej predajnej cene. Spotrebiteľ si tak za kvalitné slovenské mäso v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi nepriplatil. Chovatelia však od spracovateľov a predajcov dostanú za predaj 100 kg jatočných ošípaných v triede S priemerne 176,99 eura. Predstavuje to medziročný nárast o 12,6 %. Výrobcovia si teda z konečnej predajnej ceny ukroja viac.

Na Slovensku sa aktuálne chová viac ako 467 000 registrovaných ošípaných. Medziročne bol pozitívny vývoj ich produkcie zaznamenaný najmä v oblasti reprodukčných ukazovateľov chovu. Zvýšil sa počet narodených prasiat na prasnicu z 12,99 kusov na 14,09 ks a stúpol aj počet odchovaných prasiat od jednej prasnice z 11,88 ks na 12,81 ks. Nárast z 12,12 ks na 13,63 ks zaznamenal aj počet narodených prasiat v jednom vrhu.

Slovák pritom skonzumuje ročne priemerne 30,6 kg bravčového mäsa za rok, čo v porovnaní s krajinami V4 znamená 3. miesto. Najväčšia spotreba bravčového mäsa 41 kg na osobu je v Českej republike. Na druhom mieste je Poľsko s 39,5 kg na osobu. Najmenej bravčového masa, 23 kg na obyvateľa, skonzumujú v Maďarsku.

Vladimír Machalík
Hovorca rezortu

jb;qq

Odborníci podporujú väčšiu dostupnosť liekov proti parazitom Problémy nám v lete môžu spôsobiť surové, ale aj pripálené jedlá