Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
28. septembra 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MPRV: Cena jatočných ošípaných v SR vzrástla medziročne o 12,6 %

BRATISLAVA 28. septembra –

Cena jatočných ošípaných v SR vzrástla medziročne o 12,6 percenta

– Medziročný nárast spracovateľských cien jatočných ošípaných o 12,6 %
– Pozitívny vývoj v pôrodnosti prasníc a odchovaní prasiat
– 3. miesto SR v spotrebe bravčového mäsa spomedzi krajín V4

Na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR po prvýkrát zasadala „Pracovná skupina pre chov ošípaných“, ktorá sa zaoberala aktuálnym stavom a vývojom v sektore.

„Cieľom Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR je stabilizovanie situácie v sektore živočíšnej produkcie v oblasti ošípaných, ale najmä zabezpečenie trvalo udržateľného rozvoja tejto komodity. Produkcia bravčového mäsa je dôležitou oblasťou pre sebestačnosť Slovenska v oblasti potravín,“ uviedol Štefan Ryba, generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva MPRV SR.

Ministerstvo zaznamenalo zvýšenú výkupnú cenu za jatočné mäso, čo sa však neprejavilo v konečnej predajnej cene. Spotrebiteľ si tak za kvalitné slovenské mäso v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi nepriplatil. Chovatelia však od spracovateľov a predajcov dostanú za predaj 100 kg jatočných ošípaných v triede S priemerne 176,99 eura. Predstavuje to medziročný nárast o 12,6 %. Výrobcovia si teda z konečnej predajnej ceny ukroja viac.

Na Slovensku sa aktuálne chová viac ako 467 000 registrovaných ošípaných. Medziročne bol pozitívny vývoj ich produkcie zaznamenaný najmä v oblasti reprodukčných ukazovateľov chovu. Zvýšil sa počet narodených prasiat na prasnicu z 12,99 kusov na 14,09 ks a stúpol aj počet odchovaných prasiat od jednej prasnice z 11,88 ks na 12,81 ks. Nárast z 12,12 ks na 13,63 ks zaznamenal aj počet narodených prasiat v jednom vrhu.

Slovák pritom skonzumuje ročne priemerne 30,6 kg bravčového mäsa za rok, čo v porovnaní s krajinami V4 znamená 3. miesto. Najväčšia spotreba bravčového mäsa 41 kg na osobu je v Českej republike. Na druhom mieste je Poľsko s 39,5 kg na osobu. Najmenej bravčového masa, 23 kg na obyvateľa, skonzumujú v Maďarsku.

Vladimír Machalík
Hovorca rezortu

Vyhlásenia a oznamy je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk .

jb;qq

K téme

Odborníci podporujú väčšiu dostupnosť liekov proti parazitom Problémy nám v lete môžu spôsobiť surové, ale aj pripálené jedlá

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Štátna správa

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.