26. marca 2013 PR správyFinancie od PRservis.skSITA Diskusia()

Mikropôžičky pre podnikateľov a fond na podporu start-upov

BRATISLAVA 26. marca – Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania (NARMSP) spúšťa nový mikropôžičkový program a prostredníctvom spoločnosti Fond fondov s.r.o. aj fond na podporu start-upových projektov. Cieľom oboch projektov je aktívne podporiť malých a stredných podnikateľov a prispieť tak k rastu zamestnanosti ako jednej z hlavných priorít vlády SR.

Na nový mikropôžičkový program je na začiatok vyčlenený rozpočet v objeme približne 6,5 mil. eur. Program je založený na revolvingovom systéme. To znamená, že zo splácania poskytnutých mikropôžičiek sa budú poskytovať ďalšie úvery. Fond na podporu informačných technológií (FIT) poskytne mladým nádejným slovenským podnikateľom prostriedky v celkovej výške 4,2 mil. eur.

„Mikropôžičky vnímam ako úspešný a overený projekt, ktorý má za sebou konkrétne výsledky. FIT má veľký potenciál naštartovať na Slovensku nové start-upy s najvyššou pridanou hodnotou. Spolu s mikropôžičkami ide o ďalší nástroj, ktorý vytvára podmienky na udržanie zamestnanosti, ako aj tvorbu nových pracovných miest v regiónoch Slovenska,“ uviedol Ing. Branislav Šafárik, generálny riaditeľ NARMSP.

Mikropôžičky sa budú poskytovať v minimálnej výške 2 500 eur. Maximálna výška pôžičky predstavuje sumu 50 000 eur. Doba splatnosti je stanovená od 6 mesiacov do 4 rokov s možnosťou odloženia splátky istiny maximálne o 6 mesiacov. Úroková sadzba sa odvíja od základnej sadzby ECB a od marže stanovenej na základe ratingu a je fixná počas celej doby splácania úveru. V súčasnosti predstavuje rozhranie od 1,26% do 9,16%.

FIT je určený na podporu start-upov, hlavne z oblasti informačných technológií. Mladí inovátori okrem finančných prostriedkov potrebujú aj mentoring a skúseností ľudí z oboru. Fond vznikol spojením štátu ako majoritného akcionára a privátneho investora ako minoritného akcionára. Podobné projekty sú bežné v najrozvinutejších svetových ekonomikách a ich výsledkom sú úspešné start-upy po celom svete. Mladým start-upistom budú radiť aj úspešní podnikatelia a manažéri, ktorí budú dohliadať na činnosť fondu a zároveň budú odovzdávať svoje skúsenosti z praxe. Jednou z nich je Ing. Jana Bieliková, spoluzakladateľka projektu Connect na podporu start-upov.

O NARMSP
NARMSP bola založená v roku 1993 za účelom podpory sektora malého a stredného podnikania, zvýšenia jeho konkurencieschopnosti a uľahčenie prístupu ku kapitálovým zdrojom. Podieľala sa na implementácii predvstupových programov PHARE a od mája 2004 i na implementácii štrukturálnych fondov a štátnych programov. Poskytuje tiež poradenstvo v jednotlivých regiónoch SR prostredníctvom spolupracujúcich organizácií (13 regionálnych poradenských a informačných centier, 5 podnikateľských inovačných centier, 9 centier prvého kontaktu, 16 podnikateľských/technologických inkubátorov a dcérskej spoločnosti Fond fondov, s.r.o.).

PR Servis je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk.

Vďaka programu Európskej únie môžu získať zvýhodnený úver aj neziskové organizácie a subjekty sociálnej ekonomiky MetLife a Nadácia MetLife začínajú spolupracovať s KIVA

Z kategórie Financie