2. decembra 2014 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MH SR:Srbsko je jednou z krajín prioritného záujmu slovenských firiem

BRATISLAVA 2. decembra –

V dňoch 1. – 2. decembra 2014 sa v Bratislave konalo 6. zasadnutie Zmiešanej komisie medzi SR a Srbskou republikou pre hospodársku spoluprácu, ktorému za slovenskú stranu predsedal minister hospodárstva SR Pavol Pavlis a za srbskú stranu podpredsedníčka vlády a ministerka výstavby, dopravy a infraštruktúry Srbskej republiky Zorana Mihajlović.

Hlavnými témami bilaterálnych rokovaní na expertnej úrovni bola spolupráca v oblasti energetiky, dopravy, železničnej infraštruktúry, poľnohospodárstva, financií, ako aj podpora podnikateľských subjektov pri realizácii projektov v Srbskej republike. Počas zasadnutia komisie boli prerokované možnosti realizácie konkrétnych slovensko-srbských projektov a identifikované nové oblasti hospodárskej spolupráce, vrátane spolupráce v oblastiach patriacich do kompetencie iných rezortov.

„Rokovania zmiešanej komisie so Srbskom stále potvrdzuje svoju opodstatnenosť, keďže aj na ich základe dochádza k realizácii konkrétnych projektov spolupráce. Od minuloročného zasadnutia komisie sa podarilo úspešne splniť niekoľko dohodnutých aktivít, či už išlo o spoluprácu na srbskom zákone o energetike, dodanie informačného systému na podporu predaja elektrickej energie v Srbsku alebo prípravu a realizáciu energetických investícií na území Srbska“, konštatoval minister hospodárstva SR Pavol Pavlis po skončení rokovaní.

Na zasadnutie komisie nadväzovali aj B2B rokovania slovenských a srbských podnikateľských subjektov, ktoré zorganizovala agentúra SARIO a srbská agentúra SIEPA, ako aj okrúhly stôl podpredsedníčky vlády a ministerky výstavby, dopravy a infraštruktúry Srbskej republiky Zorany Mihajlović s predstaviteľmi vybraných slovenských spoločností, ktorí majú záujem realizovať spoločné projekty v Srbsku.

Srbsko sa stalo centrom investičného záujmu slovenských spoločností, o čom svedčí niekoľko úspešne zrealizovaných slovensko-srbských investícií a desiatky ďalších rozpracovaných investičných zámerov a projektov slovenských subjektov. Slovensko patrí medzi 30 najvýznamnejších krajín z hľadiska objemu priamych zahraničných investícií v Srbsku. Za ostatné roky dosiahol prílev slovenských investícií v Srbsku 130,9 mil. eur. Ako uviedol minister hospodárstva SR v príhovore pri otvorení B2B rokovaní, hlavnými oblasťami, kam smerujú záujmy slovenských spoločností v Srbsku, sú energetika, železničná infraštruktúra (modernizácia koridorových tratí z hľadiska investičnej prípravy, projektových a realizačných činností, ako aj optimalizácie prevádzkových nákladov železníc a životné prostredie. Svoju úlohu v rámci bilaterálnej spolupráce stále plnia aj projekty slovenskej rozvojovej pomoci a transferu skúseností vo vybraných oblastiach spoločného záujmu.

Komunikačné oddelenie
Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky

dn

Kam po vysokej škole? Program Teach Next ponúka absolventom unikátnu možnosť ako naštartovať kariéru Súkromná škola bez školného? ALMA privíta nových prvákov