24. apríla 2014 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MH SR: Žalobu SE a. s. súd zamietol, štát platiť nebude

BRATISLAVA 24. apríla –

Krajský súd v Bratislave včera zamietol žalobu Slovenských elektrární, a.s. (SE a.s) voči Ministerstvu hospodárstva SR. Potvrdil tak rozhodnutie Okresného súdu Bratislava II, ktorý už 19.7.2012 zamietol žalobu SE a.s. voči MH SR o náhradu škody vo výške 94.486.116 Eur. Takto si SE a.s. vyčíslili škodu, ktorá mala predstavovať rozdiel medzi trhovou a regulovanou cenou elektriny.

„Toto rozhodnutie považujem za úspech, že sa Krajský súd v Bratislave stotožnil s našou argumentáciou. Za údajnú škodu, ktorá mala vzniknúť Slovenským elektrárňam, a.s. MH SR nezodpovedá“, povedal v tejto súvislosti minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský.

SE a.s. tvrdili, že škodu im spôsobilo rozhodnutie MH SR, ktoré im uložilo dodávať domácnostiam a malým podnikom v rokoch 2009 a 2010 elektrickú energiu vo všeobecnom hospodárskom záujme za regulovanú cenu. Už okresný súd v rozsudku uviedol, že samotné rozhodnutie MH SR nemohlo vyvolať vznik prípadnej škody. S tým sa stotožnil aj odvolací súd a uznal rozsudok okresného súdu za správny a dostatočne odôvodnený.

Proti rozsudku Krajského súdu v Bratislave už nie je možné podať odvolanie a rozsudok nadobudne právoplatnosť po doručení jeho písomného vyhotovenia účastníkom konania.

Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR

jb;qq

Odporúčané články