24. novembra 2015 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MH SR: Vazil Hudák v Číne

BRATISLAVA 24. novembra –

Minister hospodárstva Vazil Hudák je od nedele, 22. novembra na zahraničnej pracovnej ceste v Číne. Včera (23.11) absolvoval stretnutie so spoločnosťou Huawei, na ktorom čínska strana potvrdila záujem o ďalší rozvoj ich pôsobenia na Slovensku. Dôraz kladú na podporu R&D a na zapojenie sa do národného inovatívneho klastra v oblasti IKT. Druhé stretnutie bolo s firmou Wanfeng. Ide o najväčšieho dodávateľa komponentov pre autá Číne, ale firma sa zaoberá aj investíciami v oblasti finančných služieb a nehnuteľností. Jej predstavitelia prejavili záujem o prepojenie so slovenskými dodávateľmi pre automobilky, o investície v oblasti robotiky, ale aj v oblasti finančných služieb. Investičné možnosti na Slovensku skúma aj spoločnosť CEFC, ktorá už aktívne investuje napríklad v Českej republike. V prípade Slovenska sa zaujímali predstavitelia firmy CEFC najmä o oblasť energetiky a nových technológií. Posledným stretnutím bolo rokovanie so spoločnosťou Kinex. Došlo k dohode o spolupráci v oblasti distribúcie výrobkov Kinexu (valivé ložiská) v Číne a v Ázii.

Dnes (24.11) Výskumný ústav jadrovej energetiky podpísal v Číne za prítomnosti ministra hospodárstva Vazila Hudáka s čínskou národnou jadrovou korporáciou (CNNC) memorandum. Podpísanie memoranda o spolupráci s čínskou štátnou agentúrou pre atómovú energiu (CAEC) potvrdilo záujem čínskych partnerov o spoluprácu so Slovenskom v oblasti jadrovej energetiky, v celom jadrovom reťazci. To znamená od dodávok jadrového paliva, cez výstavbu a manažovanie jadrových zariadení, až po odstavenie (decommissioning) jadrových zariadení. Čínska strana zároveň navrhla spoluprácu v oblasti jadrových projektov v tretích krajinách, nakoľko Čína už v súčasnosti buduje alebo plánuje výstavbu atómových zariadení v Ázii, Južnej Amerike, v Afrike a Európe.

Mgr. Miriam ŽIAKOVÁ
Kancelária ministra
Hovorkyňa
Ministerstvo hospodárstva SR