14. februára 2014 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MH SR: Slovensko je pre zahraničných investorov stále atraktívne

BRATISLAVA 14. februára (SITA) –

T. Malatinský: „Slovensko je pre zahraničných investorov stále atraktívne“

Okrem prílivu zahraničných investícii je pre Slovensko dôležitá aj tvorba pracovných miest a zvyšovanie zamestnanosti. Každoročná štatistika NBS k prílevu zahraničných investícií na Slovensko publikuje kvantitatívny obraz o priamych zahraničných investíciách, avšak neposkytuje informácie o dôsledkoch prílevu zahraničných investícií na zamestnanosť, a ani sa nezameriava na rozširovanie zahraničných investícií etablovaných spoločností za použitia domácich zdrojov.
„Tieto skutočnosti predstavujú kľúčový aspekt zahraničných investícii na Slovensku. Slovensko je pre zahraničných investorov stále atraktívne. To potvrdzujú aj renomované analytické spoločnosti. Preto tvrdenie opozície o Slovensku ako o akejsi čiernej diere je prinajmenšom zavádzajúce“, povedal minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský.
Štúdia „Ernst & Young’s attractiveness survey: Europe 2013“ od konzultačnej spoločnosti Ernst&Young, Slovenská republika poukazuje, že v počte priamych zahraničných investícií mierne zaostávame napr. za Českou republikou, no v počte vytvorených nových pracovných miest Slovensko Českú republiku prevyšuje (ČR: 5.508, SR: 6.299). Štúdia potvrdzuje, že aj napriek menšiemu počtu prichádzajúcich investícií dosahuje Slovensko požadovaný efekt priamych zahraničných investícií vo forme zvyšovania zamestnanosti.
Celkovo za prvých 11 mesiacov roku 2013 zahraniční investori investovali mierne viac ako v celom roku 2012. (1,3% z HDP v porovnaní s 1% z HDP). Podobný vývoj identifikuje aj databáza Economist Intelligence Unit 2014, ktorá dlhodobo (s výnimkou roku 2009) za Slovenskú republiku vykazuje pozitívnu bilanciu čistých priamych zahraničných investícií (dovoz kapitálu mínus vývoz kapitálu), pričom prognózy pre roky 2014 – 2016 sú oproti súčasnému stavu svojim objemom takmer trojnásobné.
Pre Slovensko je dôležitá aj podpora etablovaných spoločností, ktoré na Slovensku pôsobia dlhodobo a dlhodobo taktiež podporujú zamestnanosť, rozvoj regiónov a v neposlednom rade aj príjmy štátneho rozpočtu. Mnohí investori neustále rozširujú svoje kapacity v SR a využívajú na to zisky, ktoré v minulosti na Slovensku vytvorili, prípadne cudzie zdroje získané od domácich finančných inštitúcií. Tieto investície nie sú zaznamenané v štatistikách sledujúcich prílev investícií, čo ale nereprezentuje pokles investičnej aktivity alebo záujmu investorov o Slovenskú republiku.
„Vláda v minulom roku podporila investičnou pomocou rozšírenie viacerých spoločností pôsobiacich na Slovensku. Iba tieto investície podporené vládou SR v roku 2013 presiahli hodnotu 300 miliónov Eur a vytvorili viac ako 2 000 nových pracovných miest“, doplnil minister T. Malatinský.

Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR

jb;qq

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Zažite hokejovú atmosféru už vo vlaku ZSSK