24. novembra 2015 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MH SR: Minister Hudák v ČĽR podpísal Memorandum o porozumení

BRATISLAVA 24. novembra –

Minister hospodárstva Vazil Hudák dnes v ČĽR podpísal Memorandum o porozumení medzi Ministerstvom hospodárstva SR a The People´s Government of Nantong, Jiangsu Province, China k založeniu čínsko-slovenského priemyselného parku.

Minister hospodárstva Vazil Hudák počas zahraničnej pracovnej cesty podpísal dnes v Čínskej ľudovej republike Memorandum o porozumení (MoP) k založeniu čínsko-slovenského priemyselného parku. MoP je výsledkom spoločnej dohody vládnych predstaviteľov SR a predstaviteľov The People´s Government of Nantong a jeho podpisu predchádzalo uzatvorenie zmluvy o spolupráci s Matadatom Holding, a.s., ktoré bolo podpísané 15.10.2015.

Cieľom MoU je zadeklarovanie vzájomnej spolupráce zúčastnených strán, pričom sa v texte deklaruje pripravenosť oboch partnerov dlhodobo spolupracovať pri rozvoji spoločného čínsko-slovenského priemyselného parku v meste Nantong, provincia Jiangsu, Čína. Obe strany zdieľajú spoločný záujem o smart industry, ako aj environmentálnu ochranu priemyslu s cieľom uľahčiť slovenským podnikateľským subjektom expandovať na trh Ázie a Tichomoria, vrátane čínskeho trhu a zároveň ďalej rozvíjať a rozširovať spoluprácu s čínskou stranou.

Obe strany sa dohodli na posilnení spolupráce v oblasti inovácií, technológií a smart industry, ktoré by boli výhodné pre obe partnerské strany. Čínsko-slovenský priemyselný park by sa stal modelovým projektom v oblasti smart industry a znižovania emisií, ktoré by následne posilnili vzájomnú bilaterálnu hospodársku a obchodnú spoluprácu. V oblasti konkrétnych projektov budú tak MH SR ako aj The People´s Government of Nantong podporovať spoluprácu medzi SR a Čínskou ľudovou republikou v realizácií spoločných a vzájomne výhodných projektov.

Mesto Nantong leží 140 km od Sanghaja a je jedným z najrýchlejšie rastúcich miest Číny. Má 7.5 milióna obyvateľov a HDP 85 mld USD. Majú záujem vytvorit Sino-Slovak Industrial Park a spoločnosť Matador je už prvým slovenským investorom v tomto parku.

Miriam Žiaková
Kancelária ministra
hovorkyňa

jb;qq