10. novembra 2014 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MH SR: Minister hospodárstva rokoval v Kórei so zástupcami KIA Motors

BRATISLAVA 10. novembra –

Minister hospodárstva, Pavol Pavlis rokoval v Kórejskej republike s predstaviteľmi KIA Motors, o možnostiach rozširovania spolupráce a výroby KIA Motors na Slovensku a s predstaviteľmi obchodno-investičnej agentúry KOTRA o spolupráci pri príchode nových kórejských investorov na Slovensko.
Minister hospodárstva, Pavol Pavlis, sa dnes na zahraničnej pracovnej ceste do Kórejskej republiky, stretol v Soule s najvyššími predstaviteľmi spoločnosti KIA Motors, pričom túto cestu označil za doteraz ekonomicky najvýznamnejšiu zahraničnú pracovnú cestu. Zdôraznil, že Slovensko si veľmi dobre uvedomuje unikátne postavenie spoločnosti KIA Motors na Slovensku, čo súčasne znamená, že si táto spoločnosť vyžaduje aj mimoriadnu pozornosť a ústretovosť. Cieľom
návštevy je okrem záujmu slovenskej strany, aby spoločnosť KIA Motors rozširovala svoju výrobu na Slovensku aj pomoc pri hľadaní nových kórejských investorov. Slovenská strana je pripravená pripraviť podnikateľským subjektom z Kórey také podmienky, aby u nás investori mali podmienky ako v domácom prostredí, a to nie len v rámci podnikateľského prostredia, ale aj v zabezpečení doplnkových služieb v oblasti školstva, zdravotníctva, či kultúry.
Minister vyjadril presvedčenie, že pri komplexnej starostlivosti budú investori pozitívne informácie o výhodných podmienkach podnikateľského prostredia v Slovenskej republike ďalej šíriť aj doma a presviedčať ďalšie podnikateľské subjekty, že sa na Slovensku oplatí investovať. Toto je totiž podľa ministra najlepšia reklama pre Slovensko. „Urobili sme aj legislatívne zmeny, aby sme zlepšili podmienky na Slovensku a sme pripravení robiť aj ďalšie potrebné zásahy v záujme príchodu nových investorov. V okolí Žiliny zvýšime výšku investičných stimulov na maximum, a to z doterajších 25% na 35%“.
Predstavitelia KIA Motors potvrdili, že majú záujem o rozširovanie výroby, v súčasnosti však znášajú následky sankcií prijatých Európskou úniou voči Ruskej federácii, ktoré sa výrazne dotkli aj zníženia dopytu po vozidlách zo Žilinského závodu. No napriek tomu chce KIA dodržať plánovanú produkciu na Slovensku v tomto roku na úrovni 320 000 vozidiel. Neopomenuli tiež možné krátenie dodávok plynu z Ruskej federácie, ktoré by v prípade krízového plánu vážne ovplyvnili výrobu
v žilinskej automobilke. Minister uviedol, že „Slovensko si veľmi dobre uvedomuje dopady sankcií voči Rusku v spoločnosti KIA na Slovensku a zdôraznil, že Slovenská republika má voči prijatým opatreniam vážne výhrady, pretože tie majú negatívny dopad aj v iných oblastiach hospodárstva.“
Kia Motors požiadala tiež slovenskú stranu o spoluprácu pri zjednodušení vízovej povinnosti predstaviteľom spoločností prichádzajúcich z Kórei za účelom pracovných povinností. Na druhej strane kórejskí predstavitelia vyzdvihli mimoriadne kvalitnú a kvalifikovanú pracovnú silu ako aj výbornú infraštruktúru v okolí Žiliny. Kia Motors Slovakia sa vo vnútrofiremnom rebríčku porovnávania kvalitatívnych parametrov umiestnila na 1. mieste spomedzi všetkých výrobných závodov na svete.
Minister po návšteve KIA Motors pokračoval stretnutím s predstaviteľmi KOTRA, obdoby našej spoločnosti SARIO. Vzájomne diskutovali o hľadaní spoločných prienikov s cieľom prilákania nových investorov na Slovensko. Zo strany KOTRA bol prezentované aj dôležité závery. V rámci svojej celosvetovej siete, majú záujem na Slovensku zriadiť pobočku. Tiež prejavili záujem aktívne participovať na propagácii Slovenska a vyhľadávať nové investičné príležitosti pre kórejských investorov. Ponúkli tiež slovenskej strane priestor na svojich internetových stránkach na propagáciu Slovenska a na záver navrhli možnosti zapojenia kórejských vedeckých inštitútov do spoločných R&D projektov, kde by bolo možné využitie aj zdrojov z eurofondov.
Bezprostredne po stretnutí s manažmentom KOTRA sa na tom istom mieste uskutočnil investičný seminár, kde po otváracom prejave ministra generálny riaditeľ SARIO prestavil najdôležitejšie výhody investičného prostredia na Slovensku. Približne 50 kórejských spoločností zaujímajúcich sa o podnikateľské podmienky na Slovensku si malo možnosť vypočuť aj prezentáciu spoločnosti HallaVisteon Climate Control Corporation, ktorá na Slovensku podniká už takmer 10 rokov a, ktorá na
seminár priniesla aj kórejskú perspektívu. Zajtra 11. novembra sa minister stretne s predstaviteľmi spoločnosti Hyundai Mobis a Samsung Electronics.

Ministerstvo hospodárstva SR

dn

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami ESG. Naliehavosť začína byť hmatateľná

Z kategórie Štátna správa