9. decembra 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF: Výsledok v únii kapitálových trhov

BRATISLAVA 9. decembra –

Výsledok v únii kapitálových trhov: Dohoda na tzv. prospektoch či „životopise“ firmy

Predsedníctvo dosiahlo so zástupcami Európskeho parlamentu predbežnú dohodu na nových pravidlách týkajúcich sa takzvaných prospektov uverejňovaných pri vydávaní a ponúkaní cenných papierov.

„Toto nariadenie pomôže spoločnostiam získať prístup na európske kapitálové trhy tým, že ich odbremení od niektorých administratívnych formalít,“ uviedol minister financií SR a predseda Rady Peter Kažimír. „Naším cieľom je pritom posilniť okrem bankového financovania aj úlohu trhového financovania v rámci európskeho hospodárstva.“

V návrhu sa stanovuje obmedzenie jednej z hlavných regulačných prekážok, ktorým spoločnosti čelia pri vydávaní majetkových a dlhových cenných papierov. Cieľom je zjednodušenie administratívnych povinností týkajúcich sa uverejňovania prospektov spôsobom, ktorý stále zabezpečuje dostatočnú informovanosť investorov.

Návrh nariadenia je kľúčovým prvkom plánu EÚ na vytvorenie plne funkčnej únie kapitálových trhov do konca roka 2019. Zároveň je jedným z opatrení zameraných na zlepšenie podnikateľského prostredia, ktoré sa stanovujú v Investičnom pláne pre Európu z dielne EÚ.

Prospekty predstavujú informácie o spoločnosti, na základe ktorých sa investori môžu rozhodnúť, či kúpia cenné papiere, ktoré táto spoločnosť vydáva alebo ponúka. Podľa zákona je ich zverejnenie povinné pri verejnej ponuke cenných papierov alebo ich prijatí na obchodovanie. Papierovanie a súvisiace náklady však môžu odrádzať od vydávania alebo ponúkania cenných papierov najmä malé a stredné podniky.

V nasledujúcich dňoch bude dohoda predložená Výboru stálych predstaviteľov na schválenie v mene Rady. Parlament a Rada sa následne vyzvú k prijatiu tohto nariadenia v prvom čítaní.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií SR

jb;dn

Deň narcisov môžete podporiť aj v Tescu darom dobrovoľníkom alebo kupónmi Čistota v segmente HoReCa: Aké prostriedky vám ušetria čas a peniaze?

Z kategórie Štátna správa